Mejkers lab otvoren u Tehničkoj školi u Leskovcu

LESKOVAC

U Tehničkoj školi „Rade Metalac“ u Leskovcu otvaren je  danas još jedan Mejkers lab u Srbiji.

Grupa za obrazovanje, a koja uključuje Nordeus fondaciju, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih i Inicijativu Digitalna Srbija u Tehničkoj školi „Rade Metalac“ otvarila je četvrti po reda multidisciplinarni prostor za učenje i razvoj inovacija u Srbiji.

Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije, rekao je za JUGpress da je ovo važan događaj zato što završavaju godinu sa otvorenim četvrtim Mejkers labom u Srbiji,a prvim u ovom regionu.

„Ovo je projekat grupe za obrazovanje koju čine Nordeus fondacija, Dostignuće mladih u Srbiji, Digitalna inicijativa digitalna Srbija i Centar za promociju nauke. U tom spletu zajedničkih razmišljanja i vizija obrazovanja u Srbiji pokrenut je ovaj projekat Mejkers labova“, rekao je Đuričanin.

On je dodao da se u narednoj godini planira otvaranje još deset ovakvih klubova, od čega bi pet bili do kraja školske godine, a još pet do kraja same godine.

Naglašava da je ovo važan događaj i za školu.

„ Posle godina sjajnih uspeha koju su đaci ove škole pokazivali i jedne dobre energije kolektiva koji se zaista istakao, mislimo da je to bio jedn logičan nastavak saradnje koji prevashodno škola ima i sa „Dostignućima mladih u Srbiji“ i prvobitno je zamišljen kao prostor u kojem učeničke kompanije iz ove škole mogu da rade, da stvaraju, da ulažu u neke nove proizvode sa kojim mogu da uče o preduzetništvu i da razvijaju neke nove veštine“, rekao je Đuričanin.

„ Ipak, ceo koncept samog prostora je nadograđen različitim alatima kako bi mogao da obuhvati druge profile i načine i rade i to je nešto što ćemo kroz različite programe za đake negovati već od naredne godine“, objasnio je on.

Danko Danković, direktor Tehničke škole „Rade Metalac“ . kaže za JUGpress da je ovaj projekat za školu ali i za grad Leskovac i širu okolinu.

„Mejkers lab će nam omogućiti da se umrežiimo i da ta podrška i saradnja bude kvalitetnija i raznovrsnija kao i da pratimo svetske trendove u obrazovanju. Otvaranje ovog prostora oplemeniće našu školu, a slobodno mogu da kažem i grad Leskovac i okolinu. Biće to kutak gde će učenici u saradnji sa svojim nastavnicima, kroz timski rad i inovativnost moći da svoja znanja i ideje pretoče u praksu i realne projekte i proizvode“ rekao je Danković.

Dodao je i da će „Mejkers lab omogućiti da se umrežiimo i da ta podrška i saradnja bude kvalitetnija i raznovrsnija kao i da pratimo svetske trendove u obrazovanju“.

„Biće to kutak gde će učenici u saradnji sa svojim nastavnicima, kroz timski rad i inovativnost moći da svoja znanja i ideje pretoče u praksu i realne projekte i proizvode“, objašnjava Danković.

Ispred Centra za promociju nauke dr Marko Krstić rekao je da je misija Centra za promociju nauke „da na neki način redefinišemo mesto i poziciju nauke u društvu, a da bi uopšte bilo nauke preduslov je kvalitetno i jako obrazovanje“.

„ Otuda i ideja da se Centar za promociju nauke bavi i unapređenjem obrazovanja. Mi smo ovde u obrazovnoj ustanovi koja pruža mogućnost i učenicima i nastavnicima da prošire svoja naučna viđenja i da onda načine i korak dalje i sa svojim idejama izađu i van ove prostorije i ove škole“ rekao je on.

Za Katarinu Marković, učenicu četvrte godine i predsednicu Učeničkog parlamenta tehničke škole „Rade Metalac“ ovo je veliki događaj.

„Želim da se zahvalim pre svega školi, a onda i svima koji su nam omogućili rad u ovom prostoru“, rekla je ona za JUGpress.

„Ovo će nam veoma pomoći da nadogradimo svoje znanje, a takođe i projekte koji su već započeti. Ranije sam ja lično koristila razne kabinete za svoje projekte, ali sam bila i primorana na rad od kuće. Sada imamo ovaj prostor koji nam može omogućiti da sve svoje radove završimo ovde“, rekla nam je Kastarina.

U ime lokalne samouprave otvaranje Majkers laba pozdravila je Brankica Stamenković, članica Gradskog veća.

„Učenici i nastavnici Tehničke škole osvojili su do sada veliki broj nagrada i priznanja na svim takmičenjima, a u okviru učeničke zadruge su primenili svoja znanja i kreativnost u izradi eksponata za naučne parkove. Ovo je pravo mesto da unaprede svoja znanja i veštine. Grad Leskovac podržava rad ne samo ove škole, već i svih ostalih obrazovnih institucija na teritoriji grada, među kojima je i Centar za stručno usavršavanje, u kome postoji Mejkers spejs. Leskovac je prvi grad u kome se nalazi i Mejkers spejs i Mejkers lab, pa očekujemo da ćemo kao grad uskoro biti i prepoznati po značajnim projektima koji će proisteći iz ove saradnje.“

Prisutnima su se danas obratili i  Igor Arsić, pomoćnik direktora i nastavnik stručnih predmeta, izvršni direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin, i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

Tehnička škola „Rade Metalac“ je najveća obrazovno – vaspitna ustanova na jugu Srbije, i po broju učenika i po broju nastavnika. Nastavni program pokriva tri područja rada: mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i saobraćaj. Škola i njeni učenici ostvaruju zavidne rezultate na takmičenjima u oblasti mašinstva, programiranja, saobraćaja i elektrotehnike, a novi prostor biće odlična prilika za dalji razvoj ovih veština.

Mejkers lab predstavljaće mesto u kome će se podsticati đaci i njihovi interesi za nauku kao i školska zajednica u pravcu eksperimentisanja, građenja zajednice inovacija, i dijaloga sa drugim građanskim inicijativama i programima.

Grupa za obrazovanje je, kao i u ostalim mejkers labovima, otvorila moderni prostor i opremila ga novim nameštajem (stolice, stolovi, lejzibegovi, TV, klima, pod, kao i brendiranje prostora), a škola će dobiti i CNC mašinu. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare