Medjunarodni turnir GOA u Nišu

NIŠ

Povodom organizovanja Međunarodnog turnira u gou „Niš OPEN 2017.“, 18. i 19. marta u Nišu, danas je u Gradskoj kući konstituisan počasni organizacioni odbor. Ovim turnirom biće obeleženo 45 godina od osnivanja prvog Go kluba u Nišu.

Pokrovitelj ovog turnira, koji će okupiti više od 100 majstora goa različitih kategorija i iz više evropskih zemalja, je Grad Niš. Član Gradskog veća, resorno zadužen za sport, Branislav Kačar, rekao je ovom prilikom da grad  podržava sporstke klubove i manifestacije koje okupljaju učesnike, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. On je dodao da je značajno ulaganje, kako u masovne, tako i u sportove koji ne spadaju u red popularnih

Za sada se prijavilo 92 takmičara iz više evropskih zemalja. Među njima se posebno ističe nekoliko profesionalnih igrača iz Češke, Poljske, Slovačke i Rumunije koji prvi put učestvuju na jednom turniru u Nišu posle skoro 30 godina. Na turniru u Nišu učestvuju predsednici Go federacija Švajcarske i Turske, Makedonije i Bosne i Hercegovine koji sa niškim go klubovima imaju odlične sportske odnose. Na turniru učestvuju i igrači iz Rusije, Austrije, Bugarske, Francuske.

“Imamo naše igrače koji su sada u San Dijegu, u Čikagu, u Seulu. To su sve majstori Goa a trenutno ono čime se ponosimo je da imamo prošlogodišnjeg sedmog plasiranog u svetu u amaterskom prvenstvu., prvaka države u pojedinačnom I prvaka države ekipnog. Niš se takmiči za vrh na ovom prvenstvu I mi se nadamo da će biti među prvih pet. ”, rekao je Željko Veselinović iz organizacionog odbora.

Niš je prepoznat u Evropskoj Go Federaciji kao najveći centar Zapadnog Balkana za razvoj masovnog i kvalitetnog goa, što se potvrđuje velikim brojem majstora goa i plejadom mladih igrača koji se razvijaju u školi goa, u okviru Naučnog kluba Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš. ,Povodom jubileja, a uvažavajući izuzetno dobre rezultate rada niških klubova, EGF je NIŠ OPEN 2017. uključila u sistem takmičenja za Grand Pri Evrope u 2017. i dodelila mu bonus nivo C. To znači da prvoplasirani igrači osvajaju poene kojima se rangiraju na listi kandidata za najboljeg evropskog igrača.

 Želja organizatora turnira i Grada Niša, kao pokrovitelja, jeste da dobijeni status niški turnir zadrži narednih godina i postane tradicionalan i prepoznatljiv u Evropi po dobroj organizaciji.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare