Medjunarodna konferencija o nasilju nad ženama

NIŠ

Prema podacima Policijske uprave Niš od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja –  u periodu od 1. juna do 1. decembra izrečeno je ukupno 840 hitnih mera protiv nasilnika u porodici, od toga 528 je bila izrečena mera zabrane prilaska i 258 mera udaljenja nasilnika iz stana  – čulo se na Međunarodnoj konferenciji o problemu nasilja nad ženama koji se održao u Nišu pod nazivom „ Za bezbedniji i sigurniji život žena i devojaka“.

„ Novi zakon se primenjuje kao prvi ,odnosno lex specialis, i njegovu primenu dopunjujemo i nadograđujemo svim ostalim zakonima. Policija je jako efikasna od početka primene novog zakona o sprečavanju nasilja“, rekla je Nataša Zorić Živanović, portparol Policijske uprave Niš.

„ Suština novog Zakona je produženje hitnih mera na period do 30 dana, a to je period kada je najpovoljnije raditi na osnaživanju žrtve, prepoznavanju njenih potreba i očekvanja,“ rekao je Milan Milenović iz Centra za socijalni rad Niš. O ne dodao da je najvažnije da Policijska uprava i Centar za socijalni rad u prvom kontaktu procene neposrednu opasnost . „ Sa žrtvom nasilja se razgovara, pravi se plan podrške i zaštite. To znači da se celokupan naš rad odvija u pravcu osiguranja bezbednosti“

U Centru za socijalni rad Niš kažu da nema značajnijij povećanja prijava nasilja ali je svest građana i žena koje su žrtve nasilja na višem nivou a poraslo je i poverenje u nadležne institucije.

„ Problem nasilja je univerzalan problem i ima ga u svim društvima a samo se zajedničkom borbom može smanjiti i rešiti. Cilj je poboljšati međusektorsku saradnju. Zato svake godine pozivamo sve relevantne institucije i organizacije. Svake godine dovodimo žene iz regiona kako bi čule različita iskustva, primere dobre prakse i probleme na koje nailaze“, rekla je Tatjana Nikolić iz Centra za devojke, koji je organizator ovog skupa.

Maja Sikirica iz „SOS – Centra za nenasilje i ljudska prava“ organizacije iz Rijeke ( Hrvatska) predstavila je situaciju u Hrvatskoj po pitanju zaštite žena od nasilja u porodici. Ona je rekla  da se mnoge stvari koje su propisane zakonom ne primenjuju se u praksi  ili se ne primenjuju u dovoljnoj meri. „ Drugi problem je nedostatak socijalne podrške i neprepoznavanje nasilja u biti i neprepoznavanje nasilja u obitelji kao  društvenog problema, već se i dalje na to gleda kao na privani problem koji se treba riješavat u okviru četiri zida“ Ona je kazala da su žene vrlo često ekonomski zavisne od muškaraca jer „ još uvek živimo u patrijarhalnom društvu gdje je muškarac glava obitelji. Žena koja i shvati  da se može maknut , da može bolje , da zaštiti i sebe i malodobnu djecu, u principu zbog svoje ekonomske ovisnosti i da ona nema kamo, odlučuje se za sigurne kuće koje nude mogućnost smeštaja“ .

U sigurnim kućama u Hrvatskoj ženama koje su žrtve nasilja pruža se „ krov nad glavom“ od 6 meseci do godinu dana.

Centar za devojke treću godinu zaredom organizuju konferenciju o problemu nasilja nad ženama u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Na konferenciji je prisustvovalo više od 100 osoba, dvadesetak govornika iz Niša I regiona je podelilo svoja iskstva i znanja o radu sa žrtvama nasilja i načinima zaštite od nasilja.

Na konferenciji su učestvovale I predstavnice organizacija iz Crne Gore, Makedonije, kao I iz mnogih organizacija iz Srbije poput Udruženja romkinja iz Novoog Bečeja, “Iz kruga”, Niš, Udruženje žena Peščanik, Kruševac, Odbora za ljudska prava Niš, Centar za socijalni rad Niš, MUP -a Niš, Doma zdravlja Niš, kao I predstavnici  pravosudnih organa .  

Projekat su podržal: OAK i Trag fondacije i UNDP u okviru projekta Integrisani odgovor na nasilje protiv žena i devojaka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare