Međunarodna kolonija animiranog filma

NIŠ

  U niškoj Narodnoj biblioteci održava se međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade:       “Pantelej 2022“. Kolonija okuplja 18 učesnika iz 5 zemalja, Bugarske,Slovačke,Severne Makedonije,Bosne i Hercegovine i Srbije. Ova manifestacija traje do 22.jula a pored radionica organizovan je i obliazak Niša za goste iz inostranstva.

                               Međunarodnu koloniju animiranog filma za decu i mlade „Pantelej 2022“ već šesnaestu godinu zaredom realizuje Studio crtanog filma 98 i udruženje „Anima“. Kreativne radionice u kojima učestvuju kreativci i ljubitelji animiranog filma održavaju se od 2004. godine, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Gradske opštine Pantelej, uz podršku Grada Niša i Ministarstva kulture.

                            „Preko 600 dece je prošlo kroz radionice od kada se one realizuju. Tu su trenutno deca od 10 do 26 godina, deca iz Umetničke škole, ali i iz ostalih osnovnih i srednjih škola. Interesantno je i lepo videti koliko su deca kreativna i vredna jer je zaista potrebno uložiti veliki trud da bi se napravile nekoliko sekunde animiranog filma. Sve što naglašava kvalitetno provođenje slobodnog vremena je dobro i Grad to pomaže. Jako je bitno da postoje ovakve radionice i uvek ćemo ih podržati, pogotovo tradicionalne, kao što je ova koju GO Pantelej organizuje duži niz godina“ rekla je Adrijana Anastasov.

                             Pored domaćina, ovogodišnja manifestacija okupila je decu i mlade iz regiona. Četrdesetak učesnika sa teritorije GO Pantelej ali i njihovih vršnjaka iz celog Niša, Bugarske, Severne Makedonije i Republike Srpske usavršavali su svoje veštine i uz podršku međunarodno priznatih mentora u svetu animacije.

                               „Ovo je duga tradicija za našu Opštinu i zahvaljujući entuzijazmu ljudi iz naše Opštine i Udruženja „Anima“ nadam se da je nećemo prekidati. Drago nam je što imamo priliku da im pomognemo, i zajedno ćemo nastaviti da radimo na tome. Ova kolonije nam dosta znači, zadovoljstvo je videti decu, koja su uključena u ceo proces, srećnu i zadovoljnu. Nadam se da ćemo zajedno doći do jubilarne 50. manifestacije, jer je ona značajna za naš Grad, našu Opštinu i, pre svega, za naše sugrđane“ istakao je Dragan Pavlović, zamenik predsednice GO Pantelej.

                               Godinama Udruženja „Anima“ organizuje ovaj događaj. Paralelno sa kolonijom održava se i Međunarodni festival animiranog filma „Konstantinov zlatnik“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare