MEDIJSKA KOALICIJA TRAŽI PRAVNO TUMAČENJE KONKURSA U PREŠEVU

PREŠEVO-BEOGRAD

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal Pres), svesna velikog društvenog značaja informisanja na jezicima nacionalnih manjina, zatražiće zvanično tumačenje Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o zakonitosti sprovođenja konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja u Opštini Preševo.

 

U skladu sa stavom  dva ministarstva, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja će odlučiti da li će i na koji način učestvovati u radu konkursne komisije.

 

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje da se pravno rastumači odluka Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Preševo koje je prihvatilo mišljenje Nacionalnog saveta Albanaca da se od 12 prispelih eliminiše sedam projekata, uz obrazloženje da ne ispunjavaju uslove konkursa jer ne objavljuju program na albanskom jeziku.

 

Umesto 11,7 miliona dinara, koliko je prvobitno opredeljeno javnim konkursom, Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Preševo je, takođe, smanjilo iznos koji bi trebalo da se raspodeli medijima na 5, 8 miliona dinara i o tome obavestilo članove komisije na samoj sednici.

 

U takvim okolnostima predstavnici Koalicija novinarskih i medijskih udruženja prekinuli su rad u komisiji. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja  očekuje da se o svim okolnostima u vezi sa konkursom oglase i OEBS, kao i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare