Medijima uručena monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“

VRANJE

Povodom izlaska iz štampe monografije „Vranjsko muzičko nasleđe“ gradonačelnik Slobodan Milenković i zamenica gradonačelnika Zorica Jović organizovali su prijem za predstavnike medija, kojima je uručeno ovo kapitalno delo posvećeno vranjskoj gradskoj pesmi.

Monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“ autorke Marije Vitas štampana je u 500 primeraka i uz nju se nalazi i disk sa 18 vranjskih pesama.

Reč je o monografiji na srpskom i engleskom jeziku. Deo je aktivnosti Akcionog plana grada Vranja u okviru UNESKO Mreže kreativnih gradova u oblasti muzike, čiji je Vranje član od oktobra 2019. godine.

„Monografija ima izuzetnu i trajnu vrednost i mi se zaista zbog toga ponosimo. Grad Vranje ima bogato kulturno nasleđe. Često volim da kažem da svi mi generalno na jugoistočnom Balkanu imamo veoma sličnu kulturu u smislu arhitekture, kuhinje, dijalekta. Ali ono što Vranje izdvaja jeste upravo vranjska gradska pesma. Smatram da su za vranjsku gradsku pesmu veoma značajna tri događaja. Prvi je kad je 2012. godine vranjska gradska pesma proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom i svrstana u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Drugi događaj desio se 2019. godine kada je zahvaljujući vranjskoj gradskoj pesmi grad Vranje uvršten u UNESCO Mrežu kreativnih gradova iz oblasti muzike. Izdavanje ove monografije je treći događaj koji će vranjsku gradsku pesmu promovisati na najbolji mogući način“, rekao je gradonačelnik.

Milenković se zahvalio svima koji su dali doprinos u stvaranju ovog vrednog izdanja, a posebno Ministarstvu kulture i informisanja i Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, uz čiju je pomoć Grad Vranje objavio ovu knjigu.

Monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“, napisana je povodom članstva Vranja u UNESCO Mreži kreativnih gradova, kao prvog grada iz Srbije koji je primljen u članstvo ove veoma važne mreže u oblasti muzike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare