MED KAO HRANA I LEK

LESKOVAC

 

Koristite prirodni med kao hranu, da ga kasnije ne bi koristili kao lek, rekao je pčelar Ljubiša Mladenović na predavanju orgnaizovanom u Centru za ekonomiku domaćinstva na temu „Med kao hrana i lek”.

“ Stotinak grama dnevno se može konzumirati bez problema, osim ako se ne radi o dijabetičarima. Naravno, mogu i oni uzimati med, ali moraju više pažnje posvetiti i kontroli šećera,“ dodao je Mladenović.

On je rekao I da se sve više ljudi ozbiljno,  profesionalno, bavi pčelarstvom.

„Kad kažem profesionalno mislim na pčelinjake koji broje sto i više košnica. U našem kraju imamo u tri udruženja sa oko 150 registrovanih pčelara. Pedesetak ih se bavi veoma ozbiljno, jer imaju pčelinjake koje broje i do 450 košnica. Pritom se na jedan intenzivan način time bave, seleći košnice sa mesta na mesto iskorišćavajući tako više pčelinjih paša tokom godine, na primer jedan bagrem, pa drugi bagrem na planini, pa posle toga lipa na Fruškoj gori ili nacionalnom parku Đerdap, te nakon toga suncokret. Ekspanzija pčelarstva je evidentna i počela je kad je Evropska unija dozvolila uvoz meda iz Srbije. Cene na veliko su zadovoljavajuće. Prošla godina je bila slaba što se tiče prinosa, bagremov med je imao cenu od nekih 5-5,2 evra na veliko, ove godine se kreće oko 4 evra, što je po meni solidna cena. Mislim da će se pčelarstvo u narednim godinama još više i brže razvijati. Mi na jugu Srbije imamo izuzetne prirodne uslove za to“ rekao je  Mladenović koji ima pčelarski “staž” od 35 godina.

O lekovitim svojstvima meda i pčelinjih proizvoda govorile su Irena Savić i Marina Petković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare