Marš do Osatice

VRANJE

„Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“, naziv je tradicionalnog marša do Osatice, koji je u subotu organizovan povodom 31. januara, Dana grada.

Kraj spomenika u Osatici odata je počast oslobodiocima Vranja, slavnim herojima, koji su se borili za slobodu juga Srbije. Položeni su venci i cveće i služen parastos herojima.

„Na ovom vojničkom groblju, večnoj kući ponositih i rodoljubivih ratnika čuvamo i prenosimo zaveštanje mira mlađim naraštajima. Njima ostavljamo sećanja na ponosit boj za otadžbinu i veličinu reči sloboda, kojom su komandovani nezaustavljivi juriši. Nemoguće je pronaći prave reči kako bi opisali značaj ove sudbonosne bitke, tokom koje su srpski vojnici polagali živote na oltar otadžbine. Njihovo postupanje u nezamislivo teškim uslovima vođeno je pre svega srcem, pre nego oružjem. Zahvaljujući njima, mi danas pozvani smo da uživamo u blagodetima slobodnog života. Datumi poput ovog, prilika su da našim oslobodiocima još jednom odamo počast. Da u tišini mira, glasno uzviknemo – hvala! Da pokažemo da nam je stalo, da smo zahvalni naraštaji koji poštuju vrednosti zaveštane životima predaka. Navikli smo da se borimo i ginemo za slobodu. Naš trud mora biti usmeren na put očuvanja mira. To nam je amanet ratnika iz prošlog vremena, to je naša obaveza. Neka je večna slava i hvala slavnim oslobodiocima Vranja“, rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x