Marini Adamović zvanično predata “Banka dobročinstva”

NIŠ

Niška pesnikinja i humanitarka Marina Adamović konačno je dobila  krov pod kojim će moći i dalje da radi ono što radi godinama – da prikuplja humanitarnu pomoć za obolelu decu i sve one kojima je pomoć potrebna.

Ključeve “Banke dobročinstva “ uručio joj je predsednik gradske opštine Mediniana još juče, a danas su se u Obrenovićevoj ulici pored novinara i rukovodstva opštine Mediana, okupili građani, dobročinitelji koji su pomogli izradi ovog jedinstvenog objekta i projektant, arhitekta Ivan Hadži Redi.

Zahvaljujući se donatorima predsednik opštine Milan Krstić je rekao:

„Naša je bila samo energija i dobra volja i danas nismo tu da bi se slikali i prikupljali političke poene. Bitni su ovi ljudi koji su napravili kućicu, odazvali se odmah bez trunke razmišljanja, a opštinu Medijana ona nije koštala ni danar“, kazao je Krstić. “Ovo nije dan za opštinu, već za Marinu i donatore.  Velika zahvalnost svima koji su uložili energiju, znanje i vreme da ovoj nesebičnoj ženi pružimo utočište za njen dobrotvorni rad – rekao je predsednik Gradske opštine Medijana Milan Krstić i dodao: “ Mi smo Marini već uručili ključeve. Naša je obaveza bila da uradimo to što je ona tražila. Zajednički se može realizovati sve što je potrebno zarad humanosti i građana. To je zadatak opštine” dodao je Krstić.
On je kazao da je oko dva meseca bilo potrebno za realizaciju čitavog posla, što nije mnogo za tako nešto, ali da je Marini i taj period bio dug

Objekat su donirale tri firme, dve iz Niša i jedna iz Kraljeva. Metalnu konstrukciju napravila je i donirala firma „Korali“ iz Kraljeva. Staklo je donacija preduzeća „Elit M“, a rolo vrata koja se otvaraju daljinskim upravljačem napravila je „Selektra plus“, ortačka firma Olivera Pešića i Vladana Stojiljkovića.

„Rado smo se odazvali pozivu da pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Po prvom pozivu predsednika opštine, mi smo rekli „da, učestvovaćemo, samo nam dajte projekat i računajte da će biti urađeno“, kazali su Pešić i Stojiljković.

I pored umora i bolesti, jer i sama boluje od multuple skleroze, ipak se pojavila  da se zahvali na podršci svima koji su učestvovali u projekta nazvanom “Banka dobročinstva”. “ Ova kućica to sam ja” rekla je Marina” jer i kad nisam tu u njoj će se skupljati novac za one kojima je potrebna pomoć. Ovaj dan je moja pobeda”, dodala je. “Jedino mi ostaje da zahvalim svima. Srećna sam jer sam dobila krov nad glavom za svoj humanitarni rad. Moći ću više i duže da radim, ne za sebe već za druge kojima pomoć treba . „To je život“, to nije humanost.

Marina Adamović već godinama po kiši i suncu sakuplja dobrovoljne priloge za bolsenu decu i mlade iz cele Srbije kojima je on neophodan za lečenje i skupe operacije u zemlji i inostranstvu. Kaže da ne zna broj onih kojima je pomogla, ali da o tome svedoči njihova zahvalnost koja stiže preko poruka, mejlova, društvenih mreža.

Na potrebu da se pomogne  Marini Adamavić kako bi se  zaštitila od vremenskih neprilika, prvi je ukazao arhitekta Ivan Redi jer je  dirnut Marininom  svakodnevnim nesebičnim  zalaganjem  u prikupljanju novca za obolelu decu. Od tada je prošlo godinu ipo dana.

„Ovo je realizacija jedne ljubavi koju imam prema Marini kao izuzetnoj osobi, ženi koja se nesebično žtrvuje za druge i osećao sam to kao potrebu da njoj i ja, kao arhitekta, pomognem“, rekao je Redi. Prvobitna ideja mi je bila da to bude mobilna kućica ali Marina nije bila za to, upravo zbog njenog zdravstvenog stanja. Stoga sam morao da unesem izmene. Projekat je modifikovan i pojednostavljen. Ostalo je još da se reši pitanje grejanja. Moja je ideja bila da se to reši solarnim panelima, ali od toga se odustalo. Usvakom slučaju unutra će biti grejno telo”, rekao je za Jugpress Ivan Hadži Redi.

Kućicu je Marini Adamović obećao i sam predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Nišu. Marina je bila prva građanka koju je premijer Srbije primio u Domu vojske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare