Marija Trajković iz udruženja “Žene za mir” na Dablinskoj platformi

LESKOVAC

Dablin, glavni grad Irske je od 26. do 28. oktobra 2022. godine, bio domaćin Dablinske Platforme za braniteljke i branitelje ljudski prava za 2022. godinu. Udruženje “ Žene za mir” je ove godine uzelo učešće u Dablinskoj Platformi, kao jedino udruženje koje je predstavilo Srbiju o stanju braniteljki i branioca  ljudskih prava.  

Ovaj skup, na kome je aktivistkinja udruženja “Žene za mir”- Marija Trajković, prvi put predstavljena, okuplja braniteljke/branioce ljudskih prava iz 80 zemalja širom sveta, na inicijativu Međunarodne fondacije za zaštitu braniteljki /branioca ljudski prava (Front Line Defenders ).  Dablinska Platforma, za  braniteljke i branioce ljudskih prava, imala je za cilj da razotkrije i analizira realnost represije nad braniteljkama i  braniocima ljudskih prava i promoviše njihov rad na Međunarodnom planu, da prioritet razmeni iskustava, kako bi braniteljke i branioci ljudskih prava mogli da uče jedni od drugi i razgovaraju o strateškim poukama za prevenciju i minimalizaciju rizika. Učesnici, Dablinske Platforme, imali su priliku da prenesu svoja iskustva, da daju praktične preporuke u određenim oblastima i da utiču na svest donosioca odluka na međunarodnom nivou. 

Ovogodišnja Dablinska Platforma odvijala se u prilično delikatnom kontekstu, izveštaji Front Line Defendersa potvrđuju da države usvajaju sve više zakona koji otežavaju rad braniteljkama i braniteljima ljudskih prava. Sve više je prisutna politička presija, zastrašivanje, pretnje i sužavanje rada pojeninaca i udruženja civilnog sektora. Neki  branitelji su  ubijeni, a počinioci su ostali nekažnjeni.

Za udruženje Žene za mir, je čast i privilegija što je imalo svoju predstavnicu  na ovogodišnjoj Platformi, gde joj je omogućeno da da svoj doprinos svojim javnim izlaganjem. Svojim govorom dala je doprinos u  odbrani i unapređenju ljudskih prava, kao i da posvedoči o položaju braniteljki ljudskih prava u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare