Mantra o “topljenju tenkova”

BEOGRAD

Mantra o “istopljenim tenkovima”, koja nema utemeljenje u realnosti, koristi se za diskreditaciju političkih protivnika, ocenila je za portal Juropijan vestern Balkans (EWB) Marija Ignjatijević iz istraživačkog tima Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ignjatijević je navela i da priča o “topljenju tenkova” treba da probleme u vojsci pripiše bivšoj vlasti i “uništiteljima vojske” koji se menjaju po potrebi, a da sadašnju vlast i predsednika Republike predstave kao spasitelje koji su vojsku podigli na noge.

Vojska je institucija u koju građani Srbije tradicionalno polažu najviše poverenja i stoga su narativi koji se plasiraju o njoj pogodni za oblikovanje javnog mnjenja, rekla je Ignjatijević.

Ignjatijević objašnjava da se Vojska Srbije u tom periodu našla pred brojnim izazovima i potrebom za suštinskom reorganizacijom.

Dotadašnji model masovne vojske bio je neodrživ u novonastalim okolnostima, skup i neadekvatan za suočavanje sa novim bezbednosnim izazovima. Zato je započeta reforma, po ugledu na brojne evropske zemlje koje su transformisale sisteme odbrane i usklađivale ulogu vojske sa prirodom bezbednosnih pretnji, istakla je.

Problem je, dodala je Ignjatijević, što ta reforma u Srbiji nikada nije izvedena do kraja i što ni posle više od decenije mnogi procesi i koncepti koji je trebalo da prate reorganizaciju vojske nisu zaživeli.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ukazuje da je reorganizacija Vojske posle 2000. godine krenula jer nije bilo novca, ljudi i tehnike, naoružanje nasleđeno iz bivše Jugoslavije je bilo istrošeno, zastarelo, bez rezervnih delova i bez mogućnosti održavanja.

To su zapravo bili elementi koji su uticali na oblikovanje vojske. I reorganizacije su krenule u nekoliko talasa, podsetio je Radić.

Tako je, između ostalog, 2004. godine odlučeno da se Vojska tadašnje Srbije i Crne Gore smanji za oko 11.000 formacijskih mesta, u miru i za oko 82.000 formacijskih mesta u ratu.

Tada je iz upotrebe povučen 131 tenk modela T-55, koji su navodno istopljeni, prenosi EWB.

Potom je 2006. godine predviđno je da do 2010. godine srpska vojska bude svedena na 21.000 profesionalnih pripadnika.

Predviđeni broj vojnika u mirnodopskim uslovima zahvata od 0,2 odsto do 0,4 odsto ukupne populacije, dok bi za vreme rata taj broj bio tri puta veći.

Prema oceni Aleksandra Radića, Vojska je sačuvala maksimalnu količinu tehnike koju je bilo moguće održavati, a ono što je stavljeno van snage u reorganizaciji 2006. godine bilo je racionalno sa vojne tačke gledišta.

Mi sad imamo kontra-proces. Sad vojske Evrope počinju ponovo da rastu. Ali do pre nekoliko godina, po formaciji, po stanju, Vojska Srbije je imala više tenkova nego Francuzi i Nemci. Odnosno uporedivo kao Nemci, dodaje Radić za EWB.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare