Za unapređenje energetske efikasnosti 40 miliona, za zamenu kotlova 20 miliona

NIŠ

Domaćinstva će za ove godine za poboljšanje energetske efikasnosti dobiti bespovratno ukupno 40 miliona dinara, a za zamenu kotlova 20 miliona, odluka je Skupštine grada Niša a cilj je  unapredjenje energeteske efikasnosti stambenih zgrada i porodičnih kuća.                          

Gradski energetski menadžer Bojan Gajić je izjavio da se očekuje da će Nišlije za zamenu individualnih ložišta na ugalj, drva i mazut, kotlovima na pelet, kao i za priključenje na sistem daljinskog grejanja, moći u 2022. godini da dobiju 20 miliona dinara.

„Uključujući i učešće gradjana, ove godine očekujemo da preko milion evra bude uloženo u energetsku sanaciju stambenih zgrada i porodičnih kuća“, rekao je Gajić u Skupštini grada Niša.

                         „Konkurs ministarstva je otvoren do 17. februara, a nakon toga će biti utvrdjeno koliko će koja lokalna samouprava dobiti para. Očekujemo da u roku od dva do tri meseca nakon toga bude raspisan konkurs za dodelu subvencija gradjanima“, izjavio je Gajić.

                         Konkursi za zamenu ložišta i za unapredjenje energetske efikasnosti bili su raspisani i prošle godine, ali sa mnogo manjim iznosima.

                              „Gradjani Niša su prošle godine za unapredjenje energetske efikasnosti dobili 10 miliona iz budžeta grada i devet miliona od republike, a za zamenu ložišta na raspolaganju im je bilo 5,6 miliona iz budžeta grada i 12 miliona iz budžeta Ministarstva za energetiku. Od tog iznosa za zamenu ložišta nije utrošeno pet miliona i taj iznos će verovatno biti prebačen za ovu godinu“, objasnio je Gajić.

                     Po prošlogodišnjem konkursu, subvencije za zamenu ložišta dobiće 150 do 160 domaćinstava, a subvencije za unapredjenje energetske efikasnosti najviše 180 domaćinstava.

                    Ove godine subvencije bi trebalo da dobije još 700 do 800 domaćinstava, s obzirom da se za tu namenu planira mnogo više novca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare