Na hitnoj sednici Skupštine grada Niša o članovima Gradske izborne komisije

NIŠ

Predlog odluke o razrešenju i imenovanju predsednika i zamenika predsednika Gradske izborne komisije, članova i zamenika članova GIK, sekrateara i zamenika sekretara GIK u Nišu, u stalnom sastavu, kao i Predlog odluke o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju energetskih svojstava stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova u 2022. godini, dve tačke koje su se našle na Sednici Skupštine grada Niša koja je zakazana kao hitna.

                      Predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić istakao je kako je prva tačka, po njegovom mišljenju, najbitnija.

                        „Radi se o formiranju GIK i donošenju Odluke o razrešenju prethodne izborne komisije, sve to iz razloga jer je pre par dana stupio na snagu novi zakon, sa kojim moramo da izvršimo uslaglašavanja. Govorim o Zakonu o lokalnim izborima, a u vezi sa tim je naša obaveza i da formiramo Gradsku izbornu komisiju, koja će rukovoditi ovim izborima i svim izbornim aktivnostima”, istakao je Džunić.

                        Imajući u vidu da Grad Niš ima do 500.000 upisanih birača, a za preko 100.000 upisanih birača, kako je precizirano u članu 43 pomenutog zakona, GIK imaće u stalnom sastavu deset članova i deset zamenika članova, s tim što će imati i sekretara i zamenika sekretara, po predlogu predsednika Skupštine. Članove u stalnom sastavu predlažu odborničke grupe i odbornici pojedinci, koji se nalaze u ovom sastavu Skupštine. Takođe, nakon proglašenja izbornih listi, svi podnosioci proglašenih izbornih listi imaju mogućnost da predlože jednog člana i jednog zamenika člana GIK, koji imaju jednaka prava u odlučivanju, kao i članovi koji se imenuju na ovoj sednici Skupštine Grada.

                    ” Ovaj zakon je pretrpeo izvesne izmene. Po novom Zakonu o lokalnim izborima jedan birač može da da svoj potpis i za više izbornih listi. Takođe je bitna izmena ta da, za razliku od prethodnog zakona po kom su sekretar i zamenik sekretara mogli da budu samo sekretar Skupštine i zamenik sekretara Skupštine, sada zakon daje mogućnost da sekretar ili zamenik sekretara može biti i načelnik Opštinske uprave u Nišu”, objasnio je Džunić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare