MALA PREDUZEĆA OBIŠAO GRADONAČELNIK

LESKOVAC

 

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/06/30/gradonacelnik-obilazi-privatne-firme/

U  cilju, kako je rečeno, „ bolje komunikacije, stimulacije i artikulisanja problema proizvođača i privrednika” gradonačelnik Goran Cvetanović  obišao je danas   mlekaru „MK“ iz Gornjeg Krajinca, proizvođače  stolova „Vin“ iz Nomanice i prerađivače  drveta „Mima plus“ iz Zloćudova.

Mima plus ZloćudovoVin“ Nomanica

Lokalna samouprava može da im pomogne od sređivanja prilaznih puteva, preko kvalitetne vode, do mogućnošću povezivanja sa organima vlade republike Srbije kako bi dobili stimulativna sredstva. I sam grad Leskovac je mnogim firmama dao finansijsku stimulaciju pa su pojedine firme uposlile više ljudi upravo na taj način, rekao je Cvetanović.

Porodična mlekara „MK“ Zorana Petrovića postoji od 2004. godine i trenutno upošljava 17 radnika.

Mlekara ima veliki broj kooperanata. 300 domaćinstva toga kraja svo mleko dostavljaju ovoj mlekari, gde se dalje proizvodi kačkavalj, beli sir, jogurt, itd.

Nenad Nastić je vlasnik firme „Vin“ koja je nastala kao pilana 2000. a od 2005. se bavi proizvodnjom stolova. Prošle godine je napravljena nova proizvodna hala, ove godine se to uveliko sređuje i doteruje, a lokalna samouprava je u 2015. dala subvencije za šest novih radnih mesta. Sedamnaest upošljenika radi, a oko 700 stolova je kapacitet proizvodnje na mesečnom nivou. Polovina proizvodnje se izvozi i to u Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

„Vin“ je dva stola donirao sigurnoj kući u Leskovcu.

Zanatska radnja za preradu drveta „Mima plus“ u Zloćudovu je u vlasništvu porodice Vučković i postoji od 2003. godine. Bavi se proizvodnjom bukovih i jasenovih elemenata. Najveći deo proizvodnje izvoze u Italiju, Sloveniju i Makedoniju, a oko 30% se proda u Srbiji. Lokalna samouprava je stimulisala zapošljavanje devet lica, tako da sada ukupno radi 19 ljudi. Prošlogodišnji promet je bio oko 50 miliona dinara, a u prvih šest meseci ove godine oko 27 miliona.

Ovakve fabrike, koje su u stvari mala, porodična preduzeća koja upošljavaju radnike iz mesta odakle je i vlasnik, su budućnost našeg grada i Srbije. Na lokalnoj samoupravi je da to stimuliše, a u ovim konkretnim slučajevima prvenstveno treba rešiti prilazni put do proizvodnih hala, rekao je na kraju gradonačelnik Goran Cvetanović.

Kompletan tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare