Mala i srednja preduzeća i upravljački kapaciteti

NIŠ

Studiju “Analiza upravljačkih kapaciteta malih i srednjih preduzeća u Gradu Nišu” koja je danas predstavljena  u Media reform centru u Nišu pokazala je da Menadžerski kapaciteti mikro, malih i srednjih preduzeća u  Nišu nisu dovoljno razvijeni, posebno u preduzećima manje veličine. Studiju su predstavili  Milan Stefanović, koordinator projekta, PROTECTA i prof. dr Suzana Stefanović sa Ekonomskog Fakulteta Univerziteta u Nišu, autor studije.  

“ Mi smo na osnovu našeg višegodišnjeg iskustva i realizovanog velikog broja projekta sa malim i srednjim preduzećima došli do zaključka da je jedan od ozbiljnijih problema sa kojim se suočavaju mala i srednja preduzeća upravo u slabim upravljačkim kapacitetima. Iako je broj preduzetnika u porastu , značajan broj ima slabe upravljačke kapacitete šro direktno ograničava njihov dalji rast i razvoj. Uočili smo da do problema dolazi iz više razloga. To su često porodične firme koje pokušavaju da upravljanje zadrže u okviru porodice. Određeni broj malih i srednjih preduzeća usled uspešnog poštovanja i visokog stopa rasta brzo osvaja  nova tržišta i proizvode a upravljački kapaciteti ne mogu to da isprate”

Milan Stefanović kaže da nema direktne veze za fakultetima oko izbora kadrova a retko se obezbeđuju dodatne edukacije, treninzi, usavršavanja, studijska putovanja.

“Ovaj projekat je imao više aktivnosti, ova je zadnja u nizu. Najpre smo imali istraživanje,  radili smo anketu i sada prezentujemo rezultate sa preporukama vlasnicima malih i srednjih preduzeća”.

Kako je rekla autor studije prof. dr Suzana Stefanović “Analiza rezultata ankete potvrdila je polaznu pretpostavku projekta da menadžerski kapaciteti MMSPP u Gradu Nišu nisu dovoljno razvijeni, posebno u preduzećima manje veličine, za razliku od srednjih preduzeća veće veličine.Vlasnici malih i srednjih preduzeća uglavnom ne donose formalna dugoročna planska dokumenta.Nemaju dovoljno razvijene upravljačke kapacitete koji bi im omogućile da preduzmu inovativnije strategije rasta i razvoja kao što su internaliozacija poslovanja, uvođenja inovacija proizvoda, tehnoloških procesa”.

 Direktori odnosno vlasnici uglavnom  imaju veliko radno iskustvo, ali nešto niži nivo obrazovanja, veoma često srednju i višu školsku spremu.  Praksa pokazuje da najčešće ne ulaze u rizične poslove, “ nemaju  sklonosti ka riziku, skloni su ulaganju u sigurne poslove, odnosno u poslove koji obećavaju visoku zaradu, ali koju je realno ostvariti”. Dr Steganović kae da “nema delegiranja odgovornosti na menadžere, nego o krupnim strateškim pitanjima uglavnom odlučuje vlasnik preduzeća i članovi njegove porodica.”

PROTECTA je u okviru projekta „Unapređenje upravljačkih kapaciteta MMSPP u Gradu Nišu“ došla do zaključka da je u opostoji saradnja sa fakultetima u cilju  dolaženja do potrebnih visokostručnih kadrova. Sa  tehničkim fakultetima sarađuju u u razvoju novih proizvoda, procesa i tehnologija, dok je saradnja u transferu znanja i učešće u zajedničkim projektima, po oceni anketiranih vlasnika i menadžera MSP, na nižem nivou.

Opšti zaključaj je da treba podići nivo saradnje između visokoškolskih institucija i malih i srednjih preduzeća , gde se kao moguće oblasti saradnje javljaju edukacija i trening menadžera MSP iz različitih oblasti poslovnog upravljanja, ali i mogućnosti za veće uključivanje studenata, u stručnu praksu i organizovanje stručne edukacije studenata od strane menadžera malih i srednjih preduzeća, kao i mladih školovanih menadžera koji bi uveli nova znanja u proces upravljanja i time doprineli rastu i razvoju tih preduzeća.

 Projekat je podržala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) Grada Niša u okviru mera unapređenja konkurentnosti preduzeća unutar programa „Unapređenje saradnje privrede i naučno obrazovnih institucija“. Rezultati su dobijeni anketiranjem vlasnika/menadžera MSP u Gradu Nišu po pitanjima relevantnim za profesionalizaciju procesa upravljanja, kao i praksi upravljanja ljudskim resursima i dolaženja do talentovanih kadrova, a posebno menadžera, koje oni primenjuju u svojim preduzećima. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici gradskih institucija, biznis sektora, organizacija i medija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare