MAKEDONSKA TAJNA SLUŽBA BILA U KONTAKTU SA VODJAMA TERORISTIČKE GRUPE

KUMANOVO-PRIŠTINA

 

Sulejman Osmani je prištinskoj televiziji RTK rekao da grupa broji ukupno oko 2.000 boraca i, istovremeno, demantovao navode da su u Kumanovo upali jer su bili plaćeni.

“Komandant Sulja”, kako su ga prethodnih dana nazivali albanski mediji u Makedoniji, rekao je da su se predali jer im je nestala municija i da su na osnovu telefonskog razgovora jednog iz naoružane grupe mislili da će pasti u ruke predstavnika OEBS-a, a ne policije.

“Da smo znali da će tako biti, ostao bih do smrti”, kaže Osmani.

Njegova izjava i dalje ne baca svetlo na motive koji su bivše pripadnike OVK nagnali da se stacioniraju u Kumanovu.

Mediji i opozicioni političari u Makedoniji spekulišu da je kumanovska kriza proizvod želje vlade u Skoplju da pažnju javnosti skrene sa političke krize koja potresa tu zemlju.

Albanska televizija Top Čenel objavila je večeras pozivajući se na obaveštajne izvore na Kosovu, da su “pripadnici makedonske tajne policije kontaktirali osobe sa Kosova zbog insceniranja napada u Makedoniji”.

O ovom nema pisanog traga, već su o razvoju situacije najviši kosovski zvaničnici, uključujući premijera Isu Mustafu i predsednicu Atifete Jahjagu, u februaru obavešteni usmeno.

Prema drugoj teoriji, reč je o “gubitnicima iz redova OVK”, nezadovoljnim statusom posle učešća u ratovima, slično Aliju Ahmetiju od sredine juna 1999. godine do početka pobune u Makedoniji dve godine kasnije.

Nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije Ali Ahmeti, pod čijom su komandom bili Samim Ukšini “Komandant Sokolji” i Dem Šehu “Komandant Juniku” tvrdi da mu nije poznat motiv te grupe, navodeći da nije jasno zbog čega su za bazu izabrali gusto naseljeno mesto poput Kumanova.

“Ne negiram da su nam bili prijatelji i niko ne negira njihove aktivnosti, ali zašto su ušli u naselje i žrtvovali živote? Zbog kojih ideala? Ljudi iz te grupe će morati da objasne motive”, rekao je Ahmeti makedonskoj televiziji Alsat-M.

Ahmeti, koji je posle raspuštanja ONA postao šef najuticajnije albanske partije u Makedoniji, Demokratske unije za integracije, rekao je i da ga je tokom borbi telefonom pozvao Muhamed Krasnići, pozbat po nadimku “Komandant Mališeva” i zatražio pomoć da “bezbedno napusti Kumanovo”.

“Rekao sam im da ne mogu to da uradim”, rekao je Ahmeti.

Vest o Osmanijevom begu iz ruku makedonske policije pojavila se dan posle okončanja sukoba u Kumanovu.

Okolnosti pod kojima se Osmani našao na slobodi nisu sasvim jasne. “Komandant Sulja” je, navodno, makedonsku policiju odveo do sela Brest, gde je oružje bilo sakriveno da bi zatim, uprkos povredama, vezanih ruku uspeo da pobegne u planine.

Ahmeti je rekao da ne poznaje Osmanija, ali da mu je “čudno” kako je uspeo da pobegne vezan.

“Komandant Hodža” ili Džezair Šaćiri bio je prva osoba sa kojom je Osmani stupio u kontakt.

Prištinski dnevnik Bota sot objavio je, ranije danas, tekst u kojem se postavlja pitanje da li je Sulejman Osmani u stvari “izdao” ostatak grupe i na taj način izbegao hapšenje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare