Majstorski kursevi na fakultetu umetnosti Niš

NIŠ

Od danas  se na Fakultetu umetnosti u Nišu organizuju  predavanja i jednodnevni majstorki kursevi za klavir i muzičku produkciju. Kursevi se organizuju u okviru projekta “Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara” . Polaznici oba kursa učestvovati u studijskom snimanju diskografskog izdanja i koncertnom izvođenju. Učešće na majstorskim kursevima je besplatno a broj polaznika je ograničen. Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

“Posao profesionalnih muzičara zahteva niz različitih sposobnosti – muzičke sposobnosti, sposobnosti nastupanja pred publikom i načini prevazilaženja treme, sposobnost snimanja u muzičkim studijima, koje se stiču tokom formalnog obrazovanja. Predavanja i Majstorski kursevi eminentnih profesora je jedan od načina unapređenja muzičkih i izvođačkih sposobnost, a sigurnost u izvođenju je prvi korak, veoma često i najsgurniji u prevazilaženju scenske treme. Dodatni problem izvođača predstavlјa i izvođenje dela koje mora biti trajno zabeleženo u muzičkom studiju. Veoma često anksioznost nastaje tokom samog izvođenja u studiju, pod pritiskom “gluve” sobe, slušalica i mikrofona. U takvim situacijama uloga muzičkog producenta, odnosno snimatelјa je od velikog značaja. Ovaj projekat Fakulteta umetnosti u Nišu teži unapređenju izvođačkih sposobnosti studenata muzičke umetnosti, kako na javnim izvođenjima tako i u studijskim uslovima i upoznavanje celokupnog procesa audio produkcije,” kažu na fakultetu.

Pijanistkinja Maja Rajković, redovni profesor na FMU u Beogradu, održaće Majstorski kurs klavira i predavanje “Izvođački stres i trema i metode ze njihovo prevazilaženje” u ponedeljak 09. oktobra 2017. godine.

U izučavanju muzike javno izvođenje je sastavni deo procesa nastave instrumenta. Doživljaj javnog nastupa može da ima veoma značajan, pozitivan ili negativan uticaj na samo izvođenje. Vezano za javno nastupanje, jedna od pojava koja je oduvek privlačila veliku pažnju izvođača, jeste trema. Ovo predavanje bavi se tremom i anksioznošću muzičkog izvođenja, kao i metodama za njihovo prevazilaženje. Upoznaćemo se sa fiziološkim, psihološkim i bihejvioralnim aspektima treme kao i načinima za njeno prevazilaženje do kojih su došli psiholozi, psihoanalitičari, engleski, američki i ruski muzički i pozorišni pedagozi, umetnici, pristalice Aleksandar tehnike i ostali.

Jednodnevni Majstorski kurs muzičke produkcije i predavanje “Muzička produkcija – snimanje klavira” profesora Đorđa Petrovića, vanrednog profesora i šefa Tonskog studija FMU u Beogradu, biće održano u sredu 11. oktobra 2017. godine na kome će polaznici imati priliku da upoznavaju celokupni proces audio produkcije.

Nakon toga će polaznici oba kursa učestvuju u studijskom snimanju diskografskog izdanja i koncertnom izvođenju snimlјenih materijala. Diskografsko izdanje i promotivni koncert predstavlјaju krajni proizvod oba kursa u okviru kojih će se prezentovati stečeno znanje na majstorskim kursevima.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare