Majka dala bubreg ćerci

NIŠ

Na klinici za kardiohirurgiju UKC Niš uradjena je i druga srodnička transplantacija bubrega u poslednjih mesec dana. Ovog puta je majka Blagica (61 godina) donirala bubreg cerki Marini (37 godina).

 „Transplantacija se radi istovremeno u dve operacione sale, u jednoj urološka ekipa uzima bubreg od donora a u drugoj naša kardio-vaskularna ekipa radi njegovo presadjivanje kod primaoca…. U ceo proces je ukljuceno oko 30-40 ljudi, nefrolozi, hirurzi, anesteziolozi, radiolozi, transfuziolozi, kardiolozi, instrumentarke, perfuzeri, anesteticari, sestre u intenzivnoj nezi, pomocno osoblje, higijenicari. Upravo ova činjenica pokazuje koliko je to složena procedura. Zahvaljujem se celoj ekipi na izvanredno uradjenom poslu i posvecenosti koju su pokazali. Po ko zna koji put cine me ponosnim sto sam njihov kapiten“, kaže profesor dr Dragan Milić, direktor ove Klinike.

                      Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj vise nece trebati dijaliza, ali ne smemo zaboraviti da u Srbiji ima još par hiljada “Marina” koje čekaju da im se reši životno pitanje.

                        „Zato molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima. Naša će klinika inicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca. UKC Niš je spreman za taj sledeći korak“, ističe Milić.

                       Zahvaljujuci američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila nasa klinika, PCR aparati i Luminex masina, lekari ove ustanove moći će da rade ne samo transplantacije, već će biti u prilici da rade i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju.

                       „Siguran sam da ce nas Uprava UKC Nis podrzati i u ovoj nameri… Podrsku ocekujemo i od ministarstva zdravlja jer ovo mora da bude drzavni projekat… Grad Nis i Jug Srbije to zasluzuju… Zajedno možemo mnogo, sami svakako manje…“, zaključio je Milić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milan
Milan
1 godina pre

Marini srećno u novom životu. Majci Blagici srećne rane i zadovoljstvo da gleda ćerku u novom životu.