Luka Petković ponovo izvadio krst u Vlasotincu

VLASOTINCE

Sedamnaestogodišnji Luka Petković iz Leskovca i ove godine je stigao do krsta koji je bio postavljen na sredinu reke Vlasine.

U veoma neizvesnoj trci do Časnog krsta prvi je stigao i podigao ga u vis prošlogodinji pobednik Luka Petković iz Leskovca koji je bio umešniji od svog najbližeg suparnika Stefana Đokića iz Vlasotinca.

“Bilo je prilično hladno u vodi, ali najvažnije je da sam prvi. I naredne godine dolazim da se takmičim i da opet budem prvi” , rekao je slavodobitnik Luka Petković koji je sa ostalim učesnicima plivao na temperaturi vode 2 od i 3 stepeni na u vazduhu.
Zlatara ,,Janković” zlatnikom je nagradila Luku Petkovića a njemu je pripala i ikona Udruženja Svete Gore Atonske.

Zlatnikom poznate zlatare iz Novog Sada vlasnika Srbe Jankovića nagrađen je i najmlađi plivač 16-godišnji Veljko Stojanović iz Vlasotinca.
Opština Vlasotince je pokrovitelj ove manifestacije, a organizatori su Udruženje Svete Gore Atonaske i Turistička organizacija opštine Vlasotince uz zdušnu pomoć Kulturnog centra i SRC ,,Vlasina”, a najveći teret su poneli mnoge neimenovane osobe koje godinama sa puno uspeha rade na organizaciji Bogojavljenskog plivanja.

U plivanju za Časnim krstom na 33 metara u Vlasini nadmetalo se 49 hrabrih i odvažnih momaka koje su blagoslovili đakon Stefan Stamenković i sveštenik Goran Dimitrijević, koji je prisutnima čestitao praznik Bogojavljanje.

Očistimo, na današnji dan, staze srca svoga od rđavih pomisli i neka je svima srećan praznik Bogojavljanje. Bog se javi – poručio je sveštenik Dimitrijević svima okupljenima.


Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović, takođe je, čestitao današnji praznik okupljenima a plivačima poželeo uspeha u plivanju:

Ova Bogojavljenska manifestacija jedna od najznačajnijih u ovom delu Srbije i mi ćemo je i dalje negovati . Imamo najbolje prirodne uslove za ovakvu vrstu manifestacije, a uz to imamo i izvanrednu saradnju sa svima onima koji su uključeni u samu organizaciju prazničkog Biogojavljanja – rekao je predsednik Todorović.


Pored plivanja za Časni krst, nekoliko poslednjih godina zaživelo je i takmičenje u spremanju domaćih pihtija.

Na ovogodišnjoj ,,Pihtijadi” učestvovalo je 30 vrednih i umešnih domaćica iz Vlasotinca koje su kvalitetom svojih pihtija doveli u veoma tešku situaciju članove žirija da donesu sud čije su pihtije najbolje.
Predsednik žirija Luka Stefanović to nam je i potvrdio:

Za mene sve pihtije zaslužuju najviše ocene. Naše domaćice još jednom su potvrdile da znaju i umeju da naprave najbolje pihtije – rekao nam je predsednik žirija Luka Stefanović.


Prva nagrada za najbolje pihtije otišla je u ruke Danijele Dimitrijević, koja je dobila 56 poena za svoje kulinarsko umeće.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare