Lovišta u okolini Niša naseljena su sa pet grla jelena i košuta

NIŠ

Planine u okolini Niša bogatije su za pet grla jelena i košuta, koje su članovi Lovačkog udruženja Niš ispustili u prirodu kod sela Brenica. Ova akcija deo je globalnog projekta naseljavanja jelenske divljači u lovišta centralne Srbije.

     „Ovo je projekat koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede koje nas je podržalo. U ataru sela Brenica, u našem centru koji se prostire na devet hektara, pustili smo pet jelenskih divljači i to je samo početak. Za ovu godinu imamo u planu da  pustimo oko dvadesetak jelenske divljači“, kaže Nenad Radojičić iz Lovačkog udruženja Niš.

    Do sada je već naseljen veliki broj jelena i košuta u Užicu, Novoj Varoši, Kraljevu, na Zlatiboru i Kopaoniku a očekuje se uskoro i u Knjaževcu. Cilj naseljavanja nije da bi se ispuštene jedinke lovile, već da se njihova brojnost poveća.

    „Lov se, pre svega, bazira na uzgoju i zaštiti, pa tek onda na lovu divljači. Tokom ovog projekta u prvoj godini ćemo pustiti dvadesetak jelena, a to ćemo činiti i tokom naredne tri godine koliko traje ovaj projekat. Tek nakon određenog broja godina kada jeleni dostignu određenu brojnost, po planu gazdovanja moći ćemo da vršimo i odstrel jelenske divljači“, objašnjava Nenad Radojičić.

    Kada dođe vreme za lov, loviće se trofejni jeleni, a sanitarnim odstrelom i košute i mladunci koji imaju povrede, bolesti i lošu genetiku i ne mogu da samostalno opstanu u prirodi. Za lov bilo koje vrste divljači postoji plan i kvota koliko jedinki sme da se odstreli, a koja se nikad ne premašuje, kaže Radojičić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare