Loša upisna politika ili sve manje dece ?

 

 

LESKOVAC

U srednjim školama u Jablaničkom okrugu ostalo je ukupno nepopunjeno 488 mesta. Ovaj broj govori da, očigledno, postoje problemi u planiranju upisne politike, koji se nasleđuju iz godine u godinu, ali i na alarmantnu činjenicu da je sve manje i manje dece u gradu Leskovcu i opštinama Jablaničkog okruga. Ovo je tema kojom se bavi najnoviji broj Nove Naše reči, sa podacima koliko i u kojim školama je ostalo slobodnih mesta na području našeg okruga.

Prema informacijama iz turističkih organizacija Leskovčani ove godine neće letovati u Turskoj. Naime, u nekim agencijama interesovanja za Tursku uopšte nije bilo, dok su u drugim oni koji su rezervisali aranžmane odustali od putovanja.

Za Novu Našu reč govori Tomislav Ljubenović, šef odborničke grupe SRS u Skupštini grada. Našim povratkom u skupštinske klupe više ništa neće biti isto, tvrdi Ljubenović, najavljujući saradnju sa SNS-om na lokalnom nivou.

Nova Naša reč piše o tome koje su odluke donete na poslednjoj sednici Gradskog veća – ko će učestvovati u izgradnji gradskog kolektora, koliko će „Vodovod“ uplatiti u gradski budžet po osnovu ostvarene dobiti, planu postavljanja javnih česmi u Leskovcu, kao i o odluci da se članovima upravnih i nadzornih odbora u javnom sektoru ubuduće ne isplaćuje naknada za rad.

Zakon o odlaganju plaćanja poreskog duga omogućio je građanima da dug izmire u 30, a pravnim licima u 60 mesečnih rata, ali je veoma mali broj poreskih obveznika iskoristio ovu mogućnost, piše Nova Naša reč.

Nova Naša reč piše i o tome kako je SPS obeležio svoj 26 rođendan u Leskovcu, šta je tom prilikom rekao lider stranke Ivica Dačić, kako je Dragan Marković Palma predložio Dačića za predsednika države.

Predejančanima izgradnja auto puta donela brojne probleme, piše Nova Naša reč, zbog prelaska teških kamiona kroz centar mesta prašina je velika, a asfalt oštećen. Odbornik u Skuptšni grada iz ovog mesta Dragan Savić govori za Novu Našu reč o tome kako rešiti ove probleme.

Nova Naša reč izveštava sa 24. generalne konferencije Međunarodnog saveta muzeja, najveće međunarodne asocijacije stručnjaka koji rade u muzejima, naučnika i istraživača koji se bave istraživanjem i očuvanjem kulturnog nasleđa, održane početkom jula u Milanu, u kojoj je učestvovao i predstavnik Narodnog muzeja u Leskovcu.

U feljtou „Leskovčani beogradse dijaspore“ u ovom broju autor predstavlja diplomiranog inženjera rudarstva Stevana Đokića. Bernad Kole, stip autor iz Slovenije, koji je ove godine bio gost Balkanske smotre mladih strip autora, u razgovoru za Novu Našu reč, između ostalog, kaže da slovenačkom stripu nedostaje jedan Marko Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
ja
ja
7 godine pre

Ma nemaju vremena ta “gospoda” koja imaju te poslove od drugih obaveza..Preumorni su mozda ili mozda igraju igrice i “vise” na facebooku