Balkan Art forum 2017. sutra i prekosutra u Nišu

NIŠ

Umetnost i kultura danas  kao i umetničko nasleđe, savremeno stvaralaštvo i obrazovanje ukusa.- tema je petog  nacionalng naučnog skup sa međunarodnim učešćem Balkan Art Forum 2017 koji će se  održati 06. i 07. oktobra 2017. godine u Nišu u Velikoj sali Univerziteta u Nišu . Plenarna predavanja održaćeDr Alexandr V. Shunkov sa Kemerovskog državnog univerziteta Kemerovo iz Rusije  i mr Nickos Harizanos iz Atine,. Nakon toga naučni skup će se odvijati kroz nekoliko sesija na Fakultetu umetnosti u Nišu.

U okviru umetničkog programa ovogodišnjeg foruma svoje stvaralačke opuse predstaviće prof. dr Ivan Brkljačić, kompozitor (Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu) i mr Nikos Harizanos, kompozitor (Atina, Grčka). Prezentacije su zakazane za petak, 06. oktobra 2017. godine sa početkom u 20 sati u Koncertno – izložbenom prostoru FU,Knjaževačka 2a.  Ulaz je slobodan.

Fakultet umetnosti u Nišu organizuje peti nacionalni naučni skup sa međunarodnim učešćem Balkan Art Forum 2017, da bi  okupio umetnike, pedagoge, teoretičare, istraživača, koji rezultatima svojih istraživanja, idejama, inovacijama i praktičnim dostignućima u oblasti umetnosti  mogli da podstaknu umetničko stvaralaštvo, umetničko-pedagošku teoriju i praksu i naučna istraživanja u oblasti umetnosti

“Svrha naučnoga skupa BARTF 2017: Umetničko nasleđe, savremeno stvaralaštvo i obrazovanje ukusa jeste da se sakupe poslenici, teoretičari i istraživači posebnih regionalnih i lokalnih umetničkih tradicija, savremenoga stvaralaštva i obrazovanja umetničkoga ukusa posredovanog institucijama škole, medija, društvenih mreža itd. Drugim rečima, cilj ovoga naučnog okupljanja je da se stekne uvid u postojanje i stanje baza podataka o tradicionalnim regionalnim i lokalnim formama umetničkoga stvaralaštva i o savremenim umetničkim stvaraocima i njihovim delima, te o tradicijskoj ukorenjenosti ali i osobenosti ovih dela; zatim, da se ispita ali i podstakne savremeno umetničko stvaralaštvo na bazi regionalnih i lokalnih tradicija ali i u kreativnome suprotstavljanju tradicionalizmu; najzad, da se razmotre mogućnosti, forme i programi, kao i institucionalni i vaninstitucionalni akteri i procesi obrazovanja ukusa, tj. sadašnje, ali i buduće umetničke publike (između ostalog, i ispitivanjem valjanosti metodičko-didaktičke prakse u nastavi muzičke kulture, likovne kulture, književnosti itd.). Na naučnom skupu mogla bi biti razmenjena dragocena nacionalna i međunarodna iskustva na ovome teorijskom, istraživačkom i obrazovnom poslu.” kažu organizatori.

Čini se da je značaj istaknutih ciljeva sasvim očigledan u uslovima komercijalizovanja i kontaminiranja duha i kulture, u okolnostima krize umetničkih vrednosti, ali i sveukupne krize kulturnog identiteta, posebno u oblastima koje su dramatično uzdrmane ne samo privrednom krizom, već i demografskim kolapsom, migracijama i identitetskim konfuzijama, a koje mogu opstati i razvijati se ne samo posredstvom programa privredne revitalizacije radi zadržavanja stanovništva, već i programima prosvetnoga, kulturnoga i umetničkoga učvršćivanja i osnaživanja nacionalnoga duha – na lokalnim i regionalnim motivima i koloritu, ali na univerzalnim duhovnim vrednostima.

Na skupu će biti predstavljeni rezultati teorijskih i empirijskih istraživanja, biće vođena rasprava povodom iznetih analiza i teza, kao i povodom na samome skupu izvedenih ili izloženih umetničkih dela. Organizator će nastojati da za prijavljivanje na naučni skup posebno motiviše mlade istraživače i umetnike iz svih zemalja Balkana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare