Lokalni mediji za bolje društvo

LESKOVAC – NIŠ – VRANJE

„Lokalni mediji za bolje društvo“ je projekt koji će zajednički sprovoditi četiri novinarske organizacije u četiri zemlje – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini – s ciljem izgradnje poverenja kroz prekograničnu saradnju i zajednički rad na izgradnji jakih i profesionalnih lokalnih medija.

Predviđene su zajedničke aktivnosti Sindikata novinara Hrvatske, Društva novinara SlovenijeUdruženja BH novinari i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, uz podršku Britanske ambasade u Hrvatskoj, s fokusom na izgradnju poverenja, saradnje i jačanja nezavisnosti i slobode lokalnih medija kao osnovnog izvora informacija za građane u lokalnim zajednicama. Istinite informacije temelj su sprečavanja svih sukoba i izgradnje poverenja među društvima koja su u nedavnoj prošlosti bila povezana, ali i razdvojena, brutalnim ratnim sukobima. U sklopu naših aktivnosti pokrenuli smo  Facebook grupu Lokalni mediji za bolje društvo u kojoj ćemo razmenjivati iskustva i komunicirati s kolegama iz lokalnih medija te razvijati kontinuiranu dugoročnu saradnju novinara lokalnih medija i krovnih organizacija u budućnosti. Platforma će takođe služiti kao mesto na kojem će novinari lokalnih medija moći dobiti pravovremene profesionalne savete ili pomoć i razvijati zajedničke projekte.

Planiramo formiranje zajedničkog tima istraživača medijskih sadržaja iz četiri zemlje koji će prikupiti podatke i napraviti analizu sadržaja najmanje pet lokalnih medija u svakoj od zemalja partnera o doprinosu medija izgradnji mira, demokratiji i otvorenom društvu koje poštuje ljudska prava, raznolikost i prekograničnu saradnju. Uz analizu medijskog sadržaja, planiran je i dubinski intervju s pet urednika lokalnih medija iz svake od ovih zemalja, s naglaskom na ispitivanje uredničkih koncepata i programskih odluka u skladu s profesionalnim novinarskim standardima i vrednostima. Tokom analize planirana je radionica/konsultacija s britanskim medijskim stručnjakom koji se bavi temama lokalnih medija.

Podrška Skupštine EFJ-a nezavisnosti lokalnih medija

Rezultati analize, najvažnije preporuke s konsultacija s britanskim stručnjakom, kao i  preporuke za medijske aktere i profesionalne novinarske organizacije biće predstavljene u posebnoj online publikaciji na četiri domaća jezika i engleskom jeziku.

Publikacija će biti službeno promovisana na završnoj regionalnoj konferenciji u Zagrebu, na kojoj će učestvovati novinari/urednici, medijski stručnjaci, aktivisti civilnog društva, lokalne vlasti i međunarodni akteri na polju slobode medija.

Naš zajednički cilj je jačanje lokalnih medija, s naglaskom na mir, sigurnost i dobro upravljanje u lokalnim zajednicama, te doprinošenje izgradnji poverenja i saradnje kao temeljnih vrednosti i mehanizama za rešavanje posledica prethodnih sukoba u regionu, kao i poboljšanje održivosti i konkurentnosti lokalnih medija, podsticanje prekogranične saradnje među krovnim novinarskim organizacijama u četiri zemlje, redovna komunikacija i razmena iskustava i saveta putem zajedničke Facebook grupe Lokalni mediji za bolje društvo.

Sindikat novinara Hrvatske

Društvo novinara Slovenije

Udruženje BH novinari

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare