Lokalne zajednice odgovorne za očuvanje životne sredine

NIŠ

U organizaciji Regionalne razvojne agencije Jug danas su u Nišu ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, zdravlja I prosvete predstavili Parmsku deklaraciju koju je Srbija potpisala 2010. godine.

“Cilj nam je da ukažemo na ulogu lokalnih organa vlast u daljem sprovođenju ovih procesa, jer nije samo regionalni nivo u obavezi da sprovodi ovaj dokument već je nama veza sa lokalnim institucijama mnogo važnija”, rekla je danas šef odseka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede I zaštite prirodne sredine i načelnica za zaštitu životne sredine i zdravlja.
Biljana Filipović.

“ Akteri koji treba da vode računa o tome su najpre nadležne inspekcije, ali postoji čitav niz subjekata iz nevladinog sektora. Posebno nam je važna mreža instituta za javno zdravlje. Svi rezultati i procene efekata zdravstvenih idu preko instituta za javno zdravlje, počev od kvaliteta vode i ispravnosti, svih zdravstvenih efekata drugih, sva ta baza koja se odnosi na javno zdravlje”, dodala je ona.

“Ministarstvo prosvete je veoma važna zbog podizanja svesti kod mladih ljudi preko nastavničkog kadra. Trenutno realizujemo projekat koji se odnosi na unapređenje vodne insanitacije u seoskim školama centralne Srbije. Završavamo ga krajem godine uz podršku italijanske donacije. Planiramo da istu metodoligiju primenimo i na druge okruge. Niški okrug biće jedan od partnera u narednim projektu. Pokazalo se u dosadašnjim projektima da su seoski vodovodi jedan od najvećih problema u svim tim sredinama”, objasnila je Filipović.

nis-nacelnica-za-zastitu-zivotne-sredine-i-zdravlja
Srbija je jedna od 56 zemalja članica Evro regiona Svetske zdravstvene organizacije, potpisnica Deklaracije 5. Ministarske Konferencije o životnoj sredini i zdravlju, čime je preuzela obavezu transponovanja medjunarpdnog dokumenta u nacionalno zakonodavstvo, samim tim uključivanja nacionalnih i lokalnih institucija i organa vlasti u proces sprovodjenja ciljeva koji se tiču životne sredina i zdravlja.
Uz podrsku Regionalnih razvojnih Agencija nastavlja se proces promocije na nacionalnom nivou, sa ciljem upoznavanja lokalnih organa vlasti sa obavezama i odgovornostima, radi unapređenja daljeg procesa.

ns-zastista-zivotne-sredine-1

Slične radionice do sada su u Srbiji realizovane u Kragujevcu, Paracinu, Zaječaru , Kraljevu i Novom Sadu. Teme koje su bile obrađene na ovom skupu su: Pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće i adekvatnim sanitarnim uslovima za svako dete, Protokol o vodi i zdravlju kao instrument implementacije i uloga Ministarstva prosvete u tom procesu; Definisanje programskih ciljeva SZO u pripremi za 6 Ministarsku konferenciju o životnoj sredini i zdravlju i uključivanje sektora zdravstva; Upravljanje otpadom u Republici Srbiji; Finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine – sektor otpad i vode; Uticaj i efekti Parma Deklaracije na sektor životne sredine-klimatske promene; Predstavljanje osnovnih prioriteta i potreba u oblasti životne sredine i zdravlja u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare