Lokalna samouprava u Leskovcu organizuje akciju “Vožnje bicikala sa gradonačelnikom”

LESKOVAC

Povodom Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, koji od 2002. godine obeležava Svetska zdravstvena organizacija, pod sloganom „Kretanje za zdravlje“ lokalna samouprava organizuje akcija rekreativne vožnje biciklom”Vožnje bicikala sa gradonačelnikom”.

Svi zainteresovani sugrađani moći će da učestvuju u ovoj akciji koja počinje u nedelju, 13. maja, u 9 sati ispred Leskovačkog kulturnog centra.

Ići će se opštinskim putem broj 16, odnosno putem Leskovac – Bogojevce – Fabrika za prečišćavanje vode.

Prema najavi iz lokalne samouprave, učešće u akciji uzeće i gradonačelnik Goran Cvetanović i predsednik skupštine Aleksandar Đurović.

„Cilj je podizanje svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju fizičkog i mentalnog zdravlja“ kaže Brankica Stamenković, članica Gradskog veća.

„Istraživanja pokazuju da sedimo u proseku pet sati dnevno. Preporučenih 30 minuta hodanja svaki dan ima tek 55% odraslih muškaraca i samo 46% žena. Nedostatak fizičkih aktivnosti odgovoran je za čak 6% svih smrtnih slučajeva u svetu. Osobe koje redovno vežbaju u znatno manjem su riziku da obole od kardio-vaskularnih bolesti, dijabetesa, raka i gojaznosti. Telo koje redovno vežba mnogo je efikasnije u samoodbrani i regenerisanju krvnih ćelija. Pored zdravstvenih, postoje i socijalni, ekonomski i ekološki benefiti bavljenja biciklizmom. Na jedno parking mesto automobila može da se smesti 20 bicikala, a zagađenje koje se javlja zbog upotrebe bicikla je nula. Ovo je aktivnost koju može da upražnjava čitava porodica.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare