Ljubenović: Najniža plata i penzija u ovom momentu moraju biti 37.253 dinara

LESKOVAC

Kandidat za narodnog poslanika i Predsednik jablaničkog okružnog odbora SRS Tomislav Ljubenović izneo je stav ove stranke da najniže zarade i penzije nisu socijalne kategorije i da svaki zaposleni radnik i svaki penzioner moraju pristojno živeti od svoje zarade, odnosno penzije.

„Ovo se može postići tako što država treba da garantuje da najniža plata i penzija uvek moraju da prate najnižu potrošačku korpu i da se najniža primanja usklađuju kvartalno, a na osnovu podataka koje zvanično objavljuje Republički zavod za statistiku. Skoro pola miliona zaposlenih i više od od 600 000 penzionera u Srbiji, žive ispod ovog minimuma. Najniža plata i penzija u ovom momentu moraju biti 37.253 dinara. Mi, srpski radikali, bismo obezbedili povećanje najniže zarade i najniže penzije, tako što bismo iz budžeta ukinuli finansiranje nevladinih organizacija, koje deluju u interesu stranih službi, ukidanjem velikog broja agencija, koje služe kao partijski plen i preusmeravanjem nedefinisanih stavki iz budžeta Republike Srbije, koje se svake godine dodeljuju svim ministarstvima bez određivanja namene trošenja tih sredstava. Aktuelni Zakon o radu je u potpunosti orijentisan prema interesima poslodavaca, a zanemaruje položaj radnika. Ovaj zakon je kao još jedan u nizu ustupaka stranim investitorima koji radnike u Srbiji tretiraju kao sredstvo.“

Srpska radikalna stranka smatra i da ne postoji opravdani razlog za postojanje agencija za zapošljavanje. Ulogu posredovanja, ukoliko je ta uloga neophodna, treba u potpunosti da preuzme država. Ukidanjem takvih organizacija omogućilo bi se da radnik ima veću zaradu, a poslodavac da ima manji trošak.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare