Liniju mulja žure zbog Aptiva?

LESKOVAC

Novinare, koji su u pratnji gradonačelnika, radove na izgradnji linije mulja mogli izbliza da pogledaju pre mesec dana, u Bogojevcu je sačekala drastično drugačija slika. Tada tek iznikli iz zemlje, digestori, planirane visine 15 metara, danas već imaju konačne obrise.

Dinamika se poštuje, ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović i najavio da bi, sredinom 2o21. godine, Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, konačno moglo postati funkcionalno.

U ogromna tri objekta digestora, samo danas će biti ugradjeno 6o kubika betona. Na gradilištu 3o-ak radnika, nekoliko inženjera, mnogo kamiona, miksera i ostalih neophodnih mašina. Da nije kiše, bilo bi i više ljudi, jer se gradu žuri da postrojenje što pre završi.

“Samo u ‘’Aptivu’’ danas radi 1.500 ljudi, a biće ih uskoro duplo više, pa se ogromni kanistri za kanalizaciju napune za 4 do 7 dana. Njihovo čišćenje svake nedelje, grad košta milion dinara, jer smo kao lokalna samouprava dužni da fabrici obezbedimo infrastrukturu. Zato radimo i po lošem vremenu, da bismo ugrabili svaki trenutak vremena. Takodje, održavanje fabrike vode, koja još uvek ne radi, košta 1,5 miliona mesečno. Već sutra moramo da izdvojimo još 200.000 za pumpe koje izbacuju vodu, da bismo proverili kakvo je stanje, jer su , zbog nefunkcionisanja linije vode, oštećenja objekata vrlo moguća, kaže Cvetanović.

Rukovodilac projekta, Maja Milošević Milojić, ističe da će gradjevinski, mašinski i elektro radovi biti završeni do kraja marta.

“Tada će biti izvedene suve i mokre probe sa vodom koju trenutno imamo u prvoj fazi jer kolektor će profunkcionisati kasnije, krajem maja 2020. godine. Probni rad objekata na liniji vode, u prvoj fazi traje šest meseci, u drugoj, 3 meseca. Pre svega toga ćemo, imati neke sanacije na bazenima, kako bi izvođač radova moga blagovremeno i neometano da pusti u rad objekte i prve i druge faze, tako da je kompetna realizacija i završetak svih objekata na Postrojenju, na osnovu ugovora sa izvođačem i nadzorom, sredina 2021. godine“.

Kako smo i sami mogli da se uverimo, radovi na postavljanju kolektora, odvijaju se dobrom dinamikom, što daje nadu da najavljeni rokovi neće ponovo biti probijeni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare