Delegacija Narodne skupštine u NATO

BEOGRAD-BRISEL

U periodu od 6. do 8. novembra delegacija Narodne skupštine Republike Srbije bila u poseti Briselu. Poseta je organizovana i podržana od strane Odseka za javnu diplomatiju NATO-a, kao deo političkog dialoga i napora da se bolje predstave činjenice i objasni partnerstvo NATO-a Srbije.

U okviru posete, srpski poslanici su posetili i sedište NATO-a gde su se sastali sa nizom visokih NATO zvaničnika. Tokom posete, srpski poslanici su se takođe susreli i sa ambasadorom Srbije pri NATO.

Ambasador Tacam Ildem, pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju je ugostio delegaciju u sedištu NATO-a i tom prilikom podvukao važnost ovakvih poseta i njihovog doprinosa, kao i debatama koje unapređuju međusobno razumevanje, čime se direktno utiče na dalji pozitivni razvoj partnerstva i praktične saradnje.

Osim jasnih poruka da je NATO savez 29 demokratija i da NATO u potpunosti poštuje Srbiju, njenu vojnu neutralnost i da je Srbija važan i cenjen partner NATO-a srpski poslanici su imali i priliku da iz prve ruke čuju šta u stvari NATO partnerstvo znači za obe strane i kako je saradnja NATO-a i Srbije obostrano korisna.

Tokom posete, neke od pokrivenih tema obuhvatale su hibridne pretnje kao i novi bezbednosni izazovi, NATO partnerstva sa posebnim fokusom na Zapadni Balkan, NATO poltike u odnosu na Rusiju. Delegacija je takođe učestvovala i u panel raspravi zajedno sa stalnim predstavnicima nekoliko zemalja članica Alijanse.

Osim NATO-a, poslanici su posetili i institucije EU: „European External Action Service“ i Evropski parlament. Tokom posete institucijama EU, teme koje su obuhvaćene bile su, naravno, odnosi između EU i Srbije, uloga i prioriteti EU, kao i to na koje načine EU komunicira o procesu pridruživanja EU u Srbiji.

Za ovu priliku, Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosne politike, dao je izjavu u kojoj naglašava važnost saradnje i usvajanje novog IPAP-a za period od 2019 – 2021.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x