Leskovčani osvojili Musalu, najviši vrh Balkanskog poluostrva

LESKOVAC

Kada se kaže da su „vremenske prilike odlične i idu na ruku“ potvrdilo se za vikend 23. i 24. septembra 2017. god. kada su članovi Planinarsko skijaškog kluba „Kukavica“ osvojili još jedan u nizu ali ipak najviši vrh balkanskog poluostvra – vrh Musala (2925 metara nadmorske visine) na planini Rili u Bugarskoj.

Na put i poduhvat u osvajanju vrha krenulo je 22 planinara iz Leskovca.

Uzrast učesnika ovog poduhvata je bila šarolika, najmlađi je imao 13, a najstariji 73 godina.

Vodiči na stazi bili su Jelica Drašković i Dejan Savić.

Po izuzetno lepom vremenu, bez kiše i vetra, ali sa malo snega, ekipa je uspela da se za šest sati ispenje vrh Musala. Sama staza do vrha i nazad duga je oko 14 kilometara i pruža predivne poglede i vidike na planinu Rilu.

Vrhovi, morenski materijal (kamene reke), lednička jezera i uvale od lednika planine Rile su i dan danas predmet mnogih naučnih radova o glacijaciji na Balkanskom poluostrvu.

„Pre stotinak godina očaran je bio i geograf Jovan Cvijić, a danas očarani smo i mi“ poručuju iz PSK „Kukavica“.
„S obzirom da klub neguje tradiciju rada sa mladima i da su oni uvek sa nama, tako je bilo i sada. Polovinu ekipe činili su mladi od 13 do 20 godina i to je od izuzetnog značaja za klub, jer se oni polako, ali sigurno afirmišu u sve sportske kategorije u planinarstvu. U narednom periodu očekuje nas težak rad i priprema za takmičenje u planinarskoj orijentaciji na Pasjači kod Prokuplja za završetak sezone. Nadamo se zlatu kao i prošle godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare