Kako zaustaviti govor mržnje u medijima?

LESKOVAC

U okviru projekta „Reagovanje na govor mržnje i zločin iz mržnje prema ranjivim grupama u pograničnim područjima – Ka uskladjivanju odgovora Srbije sa politikom EU“, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) iz Beograda organizovao je danas trening sa novinarima i predstavnicima organizacija civilnog društva  u Leskovcu.

Projektom su predvidjeni i razgovori sa predstavnicima pravosudja i policije, kao i sa svim ostalim, relevantnim, akterima u kreiranju i menjanju svesti drušva.

Pravna savetnica iz Komiteta pravnika za ljudska prava, Milena Vasić, tvrdi da njihova statistika pokazuje da je jako mali broj slučajeva, koji u sebi sadrži elemenat mržnje, krivično procesuiran.

„Oni koji prepoznaju da su njihova prava povredjena govorom mržnje, mogu se obratiti poverenici za zaštitu ravnopravnosti kao organu koji je predvidjen Zakonom o zabrani diskriminacije. Takodje, mogu se obratiti i Savetu za štampu, a mogu i sami da pokrenu sudski postupak radi utvrdjenja da li je došlo do govora mržnje, s obzirom da Zakon o zabrani diskriminacije prepoznaje govor mržnje kao jedan od težih oblika diskriminacije“, rekla je Vasićeva.

Ona dodaje i da mediji nisu jedini koji prenose govor mržnje, već da se on javlja i za skupštinskom govornicom, od strane javnih ličnosti, kao i iz najviših crkvenih pozicija i pri tom preporučuje novinarima da se pridržavaju Kodeksa novinarske etike.

„Govor mržnje je, nažalost, kod nas postao običaj i tu treba raditi na promeni čitave svesti društva, pre svega, kroz prepoznavanje da to nije dozvoljeno u našem pravu i kroz adekvatno pravno sankcionisanje. Kada bi govor mržnje bio sankcionisan, bilo bi i mnogo manje takvih slučajeva u medijima i našoj javnosti“, tvrdi Vasićeva i naglašava da se zločin iz mržnje opravdava govorom mržnje u medijima.

Trening sa novinarima organizovan je uz podršku Ambasade Republike Bugarske u Beogradu i ima za cilj poboljšanje položaja nacionalnih manjina i drugih ranjivih grupa u pograničnim područjima zaštitom njihovih ljudskih prava, kao i jačanje uloge medija, koja je od izuzetnog značaja za zaštitu žrtava, u edukaciji gradjana o težini zločina iz mržnje.

U okviru projekta koji će trajati do decembra ove godine, Komitet pravnika za ljudska prava organizovaće i radionice u Pirotu, Vranju, Dimitrovgradu i Zaječaru.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Kako zaustaviti govor mržnje u medijima?
6 godine pre

[…] Izvor […]