LESKOVČANE NAJVIŠE MUČI NEZAPOSLENOST

LESKOVAC

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, zajedno sa predstavnicima relevantnih gradskih službi, uprava i preduzeća danas je  primao je građane kako bi ima pomogao u rešavanju problema sa kojim se suočavaju.

 

Za nekoliko sati četrdesetak  građana potražilo je od lokalne samouprave da im pomogne da izađu na kraj sa različitim problemima, od kojih neki traju i više decenija.

Akutni problem sa kojim se Leskovčani suočavaju je nezaposlenost.To je problem koji muči mlade, ali i sredovečne ljude koji su u procesu privatizacije ostali bez posla, a koji nisu „poželjni“ za nove investitore, jer oni primanju ljude do 35- 40 godina strarosti. Iako je u poslednjim godinama broj nezaposlenim smanjen od 23.000 na 19.980, to očigledno nije dovoljno, rekao je Cvetanović .

“Današnji susret nije zamišljen kao kancelarija za traženje posla. Ovde su prisutni svi direktori i predstavnici lokalnih i republičkih institucija, a današnji skup je zamišljen tako da na svaki problem mi vrlo brzo reagujemo. Kada je u pitanju nezaposlnost, mi radimo na tome da stvaramo predispoziciju i osnovu za otvaranje novih radnih mesta. U toku 2016. godine očekujemo nekoliko fabrika i 1.000 do 2.000 novih radnih mesta. Gubitak preko 20.000 radnih mesta u toku privatizacije veliki je problem sa kojim je teško izaći na kraj”, rekao je Cvetanović.

“Tu smo da čujemo patnje i muke naših sugrađana, da ih delimično ublažimo, i veći deo njih rešimo,” dodao je on .

 

Ostali problemi sa kojima su dolazili građani odnose se na infrastrukturu, komunalne probleme i asfaltiranje ulica, tu su i imovinsko-pravni sporovi i sudski sporovi koji se godinama ne rešavaju.

“To što građani dolaze sa ovakvim problemima govori da sistem ne funcioniše dobro, jer  na savetima mesnih zajednica treba da se definišu prioriteti svake mesne zajednice, to se upućuje prema nadležnim organima, a zatim sagledava budžetom grada i rebalansom budžeta”, dodao je Cvetanović.

Međutim, od građana su mogli da se čuju i zahtevi koji su van zakonskih regulativa, ili se tokom razgovora dođe do toga da građani u stvari i nemaju prave informacije. Neki su se, na primer, žalili da su raketirani od strane zelenaša, a kada to treba da prijave predstavnicima MUP-a, ispostavi se da je „prazna priča“. Ili su se pak čule tvrdnje da je grad uništio nečiju imovinu pre mnogo godina, ali građani nemaju odgovor na pitanje zbog čega to do sada nisu javili nadležnim gradskim organima i pokušali da problem reše.

Ono što je u ingerenciji lokalne samouprave, dodao je Cvetanović, odmah se rešava ili se zakazuju sastanci kod nadležnih gradskih službi i preduzeća. Svaka porodica ima svoj specifičan problem, i vrlo je teško proceniti čiji je problem manji, a čiji veći.

Da ovaj susret sa građanima nije samo deo predizbirne kampanje  govori podatak da je u mandatu Gorana Cvetanovića ovo četvrti javni razgovor sa građanima. U proseku se organizuju dva ovakva susreta sa građanima godišnje, ministraka Zorana Mihajlović takođe je u Leskovcu razgovarala sa građanima zajedno sa gradonačelnikom. No, gradonačelnik smatra da rešavanje problema građana prvenstveno treba da prepusti svojim saradnicima, članu Gradskog veća Dejanu Cakiću, koji građane prima utorkom i četvrtkom.

Kompletat tekst u leskova;kom nedeljniku Nova Naša reč.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
8 godine pre

Није ми јасно како је то “смањена незапосленост”, кад се не помиње како су ти незапошљени изгубили тај статус? Да ли су то сада запошљени, напустили град, и сл.? Ову фразу помињу и државни органи, исто без објашњења. О чему се ради, зна ли неко?