Leskovački slikari izlažu u Sofiji

LESKOVAC

Izložbom pod nazivom Artnet, u organizaciji LKC-a, bugarskoj publici će se predstaviti grupa leskovačkih slikara.
Leskovački kuluturni centar ovom postavkom prvi put gostuje u inostranstvu.
Po rečima urednice Ivane Ristić radi se o projektu koji je otpočeo u Leskovcu 3. juna izložbom bugarskih i leskovačkih umetnika.
„Sada ova izložba ide pred bugarsku publiku i biće postavljena u galeriji Alma Mater sofijskog univerziteta sveti Kliment Ohridski, najstarijem univerzitetu u Bugarskoj, koji je osnovan 1888. godine. Selekciju leskovačkih autora i radova uradio je istoričar umetnosti dr Srđan Marković, profesor sa Fakulteta umetnosti u Nišu i član odbora za likovnu umetnost Matice Srpske u Novom Sadu. Zastupljeni su slikari različitih generacija i likovnih poetika, nagrađivani domaćim i inostranim prestižnim nagradama. Slikari koji će predstavljati Leskovac su Ana Petrović, Marija Petković, Marija Spasić, Petar Spasić, Zoran Krulj, Jugoslav Stanković, Slobodan Popović, Maja Jovanović Nikolić, Jovan Popović i Gmitar Obradović. Otvaranje izložbe će biti 15. novembra, a postavka će moći da se vidi do 2. decembra.“
Ovaj projekat će se odvijati naredne tri godine u nekoliko evropskih zemalja, kao što su Bugarska, Nemačka, Poljska, Ukrajina i Srbija.

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Joe Strummer
Joe Strummer
7 godine pre

Umetnost će promeniti svet poput sujetne mržnje koju umetnici među sobom brižljivo gaje.

Boljka
Boljka
7 godine pre

Svaka čast pojedincima a naročito onima koji nisu među živima, gde su ostali koji su ostavili već trag u leskovačkom slikarstvu u poslednjnoj deceniji i ko je taj kompetentan da odlučuje gde će i ko izlagati u inostranstvu. Još jedan udar na “izem ti kulturu”!!!

Keti
Keti
7 godine pre

Sme li se znati ko se usudio da bez pitanja pozajmi naziv Artnet?