LESKOVAČKI PROIZVODI NA TRŽIŠTU EVROPE

LESKOVAC

 

U cilju pružanja podrške i sagledavanja problema sa kojima se susreću, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović obišao je tri hladnjače na teritoriji grada, koje se bave otkupom i preradom poljoprivrednih  proizvoda i voća – „Funkgo jug“, „Strela Klajić“ i „Sonder Duks“.

Firma „Fungo jug“ u Čekminu osnovana je 1991. godine i specijalizovana je za duboko zamrzavanje voća i pečuraka. Kpacitet hladnajče je 1.000 tona. U 2010. godini preduzeće je uvelo novu liniju zdravih proizvoda pod nazivom „Art fud“. Ova linija podrazumeva proizvodnju kompota sa fruktozom, niskokaloričnih voćnih sirupa, džemova i prirodnih sokova sa fruktozom. Firma poseduje standard ISO 9000 2008. i HASAP sertifikat. Od ukupne proizvodnje 95 posto izvozi u Italiju, Nemačku i Austriju. U Lapotincu poseduje svoje zasade jagoda, šumskih jagoda, kupina, višanja na površini većoj od 15 hektara. „Funko jug“ je, zajedno sa „Jugpromom“, zakupio kapacitete vučjanskog „Porečja“. Firma zapošljava 54 radnika u stalnom radnom odnosu i oko 80 sezonskih.

Leskovac hladnjace 1

“Ovo je preduzeće sa perspetivom, a probleme pokušavamo da u hodu zajednički rešavamo”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Postoje problemi koji su specifični za svaku hladnjaču, ali i oni koji su zajednički svima. Hladnjačari se, na primer, žale na pojačanu aktivnost inspekcijskih službi u vreme sezone, što ih ometa u proizvodnji, rekao je Cvetanović.

STRELA KLAJIĆ

Firma „Strela Klajić“ osnovana je 1991. godine i bavi se otkupom i preradom šumskih plodova, jagodičastog voća, šljiva i pečuraka.

Zapošljava 100 radnika, a u sezoni angažuje znatno veći broj radnika.

U sklopu proizvodno preradnog centra nalazi se hladnjača kapaciteta 1.750 tona i prostor za skladištenje smrznute robe.

Od 2013. godine uvedena je nova linija, proizvodnja organskih proizvoda, ajvara, lisičare, i vrganja.

Preduzeće izvozi 90 posto svojih proizvoda u zemljama EU.

Leskovac hladnjace 3 Leskovac hladnjace 2

Problem sa kojim se suočava preduzeće je izgradnja nasrešnice, za šta se očekuje dozvola nadležnih graskih uprava, i mi ćemo nastojati da taj proces maksimalno ubrzamo, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

U „Streli Klajiću“ su još pre više godina uvedeni svi evropski standardi potrebni za ovakav vid proizvodje, rekao je vlasnik firme Mijodrag Nedeljković.

SONDER DUKS

Hladnjača firme „Sonder Duks“ nalazi se u Turekovcu i u mešovitom je vlasništvu – 25 posto pripada Dušanu Trajkoviću i 75 posto Geritu Sonderu.

U njenu izgradnju holandsko-srpska firma je uložila oko tri miliona evra.

Ovo je jedina hladnjača na jugu koja ima BI-ER-SI standard, što je viši standard za proizvodnju hrane.

Preko 90 posto proizvodnje izvozi se na tržište EU, 5 do 7 posto u Rusiju i ostalo u Ameriku i Kanadu. Kapacitet hladnjače je preko 2,5 hiljada tona. Stalno je upošljeno 29 radnika, a u sezoni znatno više. Otkupljuju se sezonski proizvodi, jagoda, višnja, kupina, malina, šljiva, paprika i bundeva, a najveća potražnja je za višnjom i malinom.

“Problemi ove firme odnose se na sanaciju mosta, jer tu prolaze hladnjače koje su teške preko 20 tona, snabdevanje vodom, jer cevi pucaju i nekoliko puta mesečno, isključivanje vode bez najave, kao i ekološka inspekcija, protivpožarna kontrola, kontrola otpada koje se najčešće obavljaju u sezoni, kada ima najviše posla, a kada je najviše i kvarova, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Leskovac hladnjaca 5

Suvlasnik kompanije Dušan Trajković rekao je da je gradonačelnik Cvetanović pre izgradnje hladnjače 2009. pokazao spremnost za saradnju i obećao pomoć u realizaciji projekta, kada je primio njega i partnera iz Holandije.

On je izrazio veliko zadovoljstvo što je gradonačelnik javno izneo esecijalne probleme sa kojima se ova firma suočava u radu.

“Obećanje koje smo tada dali, da ćemo zaposliti 30 radnika, i mi smo ispunili, a sada u sezoni imamo i 70 – 80 radnika, koji su vrlo lojalni firmi i odlično rade. Trudimo se da održimo nivo i kvalitet proizvodnje svih ovih godina kako bi zadovoljili najprobirljivije evropske kupce”, rekao je Dušan Trajković.

Kompletan tekst  u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare