Leskovački kulturni centar: Treći festival scenskih minijatura

LESKOVAC

Dečiji Festival scenskih minijatura pokrenut sa ciljem da afirmiše i pokaže različite oblike scenskog stvaralaštva i scenskog izraza dece uzrasta od 5 do 15 godina održaće se po treći put Leskovačkom kulturnom centru od 22.-24. novembra. Dragana Nikolić, urednik dečijeg programa u LKC-u kaže da ono što ovaj festival čini jedinstvenim je to što će se na njemu prikazivati kratke scenske forme, tačnije, verbalne i neverbalne scenske minijature kao što su dramoleti i igrokazi, ali i koreografski uobličena plesna ostvarenja i stilizovane narodne igre, performansi, pantomima, akrobatika, a sve u cilju da se pruži deci priliku da se kreativno izraze na sceni kroz igru, glumu i ples.
Festival će svečano otvoriti Robert Takarič, jedan od najnagrađivanijih i najčitanijih pisaca za decu mlađe generacije. Dobitnik je nagrada „Mali Princ“, „Dositejevo pero“, kao i nagrade „Neven“ za najbolju knjigu iz popularne nauke za decu za 2014/15 „Pametni detektivi otkrivaju istoriju“.
U takmičarskom delu programa će učestvovati 20 dramskih i plesnih grupa sa svojim minijaturama koje dolaze, pored Leskovca, i iz Ohrida, Valjeva, Zajčara, Niša, Lebana, Predejena, Brestovca, Gornjeg Krajinca, Oraovice i Slavujevca. Kao gosti nastupiće Dramska radionica „Mala pozorišna scena“ iz Valjeva, OŠ „Nada Purić“ iz Valjeva, Udruženje „Dečiji centar“ Zaječar i OŠ „Vančo Nikoleski“ iz Ohrida u Makedoniji.
U pratećem delu programa organizovaće se veći broj tematskih interaktivnih radionica.
Žiri u sastavu: Angelina Lukić, glumica i urednik kreativnog i obrazovnog programa u Centru za kulturu Valjevo, Vesna Mirković Đorđević, glumica Narodnog pozorišta Leskovac i Bratislav Stanisavljević, umetnički rukovodilac i koreograf ansabla narodih igara i pesama „Abrašević“ Leskovačkog kulturnog centra odlučiće kome će biti dodeljene nagrade za minijaturu, režiju, scenski pokret, koreografiju, za glumu, vizuelnost prikaza (scenografija, kostim, maska) i inovativnost.
Festival scenskih minijatura u realizovanju pomaže Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare