TS: LESKOVAČKI GLASNIK NIJE INDIKATOR TRANSPARENTNOSTI

BEOGRAD-LESKOVAC

Izdavanje biltena u kojem lokalne vlasti (afirmativno) predstavljaju svoju rezultate, nije indikator na osnovu koga smo ocenjivali transparentnost, saoopštila je danas  nevladina organizacija Transparentnost Srbije .

“Ne smatramo da je tako nešto od značajnog uticaja na transparentnost lokalne samouprave, već, naprotiv, može poslužiti za političku promociju, posebno ako se bilten pokreće neposredno pred lokalne izbore.

Stoga ne odobravamo dovođenje indeksa LTI i našeg istraživanja u vezu sa biltenom koji je pokrenuo kabinet gradonačelnika Leskovca, posebno u situaciji kada se u javnosti postavlja pitanje da li je izdavanjem ovog glasila lokalna samouprava prekršila Zakon o infromisanju, po kome jedinici lokalne uprave nemaju pravu da budu osnivači javnih glasila”, dodaje se u saopštenju Transparentnosti.

 

 

“Transparentnost Srbija rangirala je sve gradove i opštine u Srbiji na osnovu Indikatora transparentnosti lokalne samouprave (LTI) i podatke dostavila svim jedinicama lokalne samouprave. Oni najbolji izdali su saopštenja i pohvalili se svojim rezultatima. Mi smo im već u dopisima čestitali, a i javno ćemo ih pohvaliti i sledeće nedelje kada budemo predstavili rezultate, tabelu i preporuke za unapređenje transparentnosti.

Ono što bismo želeli da izbegnemo, jeste da naše rangiranje postane izgovor za neke druge probleme u vezi sa transparentnošću ili odgovor na pitanja u vezi sa korupcijom ili borbom protiv korupcije.

 

Ovim istraživanjem nismo merili korupciju niti borbu protiv nje, a transparentnost smo ocenjivali na osnovu precizno postavljenih indikatora (koji će biti dostupni od četvrtka)”, navodi se u ovom saopštenju.

 

Prilikom promocije  biltena koji je pokrenuoi cabinet gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, Leskovački glasnik, a čije se štampanje finansira iz budežat grada, pomoćnica Cvetanovića Ana Jovanović je rekla da je organizacija „Transparentnost Srbija“ Leskovacu dodelila četvrto mesto kada je o transparentnosti reč, i naglasila da će tome, pored otvorenosti u radu i stalne komunikacije sa medijima, svakako doprinos dati i gradski bilten koji će izlaziti jedanput mesečno.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare