Leskovački funkcioneri ne daju krv, to čine samo radnici

LESKOVAC

U Svečanoj sali Grada Leskovca održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi kojoj je prikupljleno stotinak jedinica krvi.

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Dragan Veličković rekao je da su u ovoj organizaciji zadovoljni brojem dobrovoljnih davalaca krvi u današnjoj akciji, ali i da je broj davalaca mnogo manji nego u odnosu na operiod pre stupanja Zakona o transfuzionoj medicini na snagu.

„Od kako se primenjuje novi zakon, bilo je zebnji i straha, jer naša služba za transfuziju ne može svakog da na da uzima krv od davalaca, nego se to radi u periodičnim akcijama sa niškim zavodom. Ali, ne treba ispustiti iz vida jednu činjenicu, a to je da Zdravstveni centar Leskovac u toku prošle godine ni u jednom trenutku nije imao problem sa zalihama krvi. Nije se čekalo na nikakve operacije, Zavodu za transfuziju u Nišu redovno na osnovu trebovanja našeg zdravstvenog centra ispručuje potrebne količine i nema opasnosti da, kao u drugim gradovima, može doći do nestašice. Posebno me hrabri to što se na ovoj akciji pojavio određen broj novih, mladih dobrovoljnih davalaca krvi na koje ćemo ozbiljno računati u narednom periodu. Veliki broj stalnih davalaca krvi odlazi iz grada zbog raznih razloga, tako da su potrebni novi,mladi, koji bi nastavili tradiciju.“

Veličković je objasnio i situaciju oko nezadovoljstva davalaca, kojima po zakonu nakon svake akcije davanja krvi slede dva slobodna dana.

„Ranije su oni imali ta dva dana i koristili su ih kada im to odgovara, međutim, novi Zakon o radu kaže da se ta dva dana koriste u danu kada se da krv i dan posle toga. Što se drugih prinadležnosti tiče, Zakon o zdravstvenoj zaštiti gotovo da ne spominje dobrovoljne davaoce. Oni imaju pravo na oslobađanje od participacije, onih 50 dinara, a sve ostale usluge plaćaju kao i ostali korisnici zdravstvene zaštite. Na tome bi, svakako, Ministarstvo zdravlja moralo da poradi, jer imamo ljude koji su i po sto puta dali krvi i ti ljudi ponekad dođu u situaciji da im je potrebna nekakva lekarska intervencija, ali zakon kaže da osim oslobođenja od participacije nikakvih drugih privilegija nemaju. Uostalom, principi davalaštva počivaju na besplatnosti, dobrovoljnosti i anonimnosti, tako da oni ne mogu očekivati neku naknadu.“

Na pitanje novinara JUGpressa da li je neko od leskovačkih gradskih funkcionera danas dao krv, Veličković je rekao “koliko ja znam, nije. Davali su radnici gradske uprave”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Gaga
Gaga
2 godine pre

Oni nam piju krv!