Leskovačke pijace danas ne rade, zakupci tezgi podržavaju protest zbog fiskalnih kasa

LESKOVAC

Leskovačke pijace danas ne rade, zakupci tezgi podržavaju protest zbog fiskalnih kasa koji se održava u Beogradu

Ne leskovačkim pijacama ogromna većina prodavaca ne radi. Razlog tome je najava uvođenja fiskalnih kasa na pijačnim tezgama. Zorica Đorđević, pijačni prodavac, kaže za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress da prodavci ne rade u znak podrške predstavnicima u Beogradu koji su odneli preko 10.000 potpisa predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Mi želimo da nas on primi i sasluša naše predloge i zahteve u vezi naše borbe za našu egzistenicju. Problem je nastao što država želi da nam uvede fiskalne kase. Ako se uvedu fiskalne kase, pretpostavljam da će onda ostati samo petina nas koji sada radimo. Iako nas nazivaju preprodavcima, švrcerima, sivom ekonomijom, moram da kažem da mi nismo ništa od toga. Mi imamo prijavljene radnje, plaćamo doprinose, zakupe tezge, kroz šta opet državi plaćamo porez… Od tih zakupa tezgi opstaje i JP „Pijaca“, pa me zaista čudi da njih uopšte ne interesuje ovaj problem koji imamo. Danas ne radimo, pa je došao komšija koji ima pored prodavnicu i kaže da sada ima 20 hlebova koje nema kome da proda, jer smo mi bili ti koji su kupovali kod njega. Podsećam i da su naši uslovi radova očajni, vetar, kiša, sunce, hladnoća, nemamo sanitarni čvor, plaćamo 600 dinara mesečno parking i ulaz u pijac…“

Đorđevićeva pojašnjava i da robu koju prodaju nabavljaju legalno, da je za svu robu plaćen PDV.

„Mi nismo siva, mi smo crna ekonomija za preživljavanje. Biće još jedan problem, jer, recimo, ja sam i registrovani poljoprivredni proizvođač. Kod mene u registrovanom gazdinstvu piše šipurak, dren i glog i pitam da li će ovo registrovano gazdinstvo moći da prodaje paradajz, krastavac, papriku… Ponavljam, nije mi jasno zašto se rukovodstvo JP „Pijaca“ distancira od našeg problema, jer ako nema nas neće biti i njih. Ne znam čiji je interes da nas onemoguće da radimo, da li neko želi da svi mi radimo u „Aptivu“, „Juri“ i sličnim fabrikama i da tako ostvarenu zaradu trošimo u velikim trgovinskim lancima? Mi prodajemo ovde robu i malih proizvođača, koji ne mogu da uđu te trgovinske lance…“ objašnjava ona.

Dušica Ademovski , poredsednica Udruženja zakupaca pijačnih tezgi kaže za JUGpress da pijačni prodavci žele da s etretiraju koa da rade u trgovinama, iako nije tako.

“MI radimo na pijaci, na ulici. Na hladnoći kad je temperatura ispod minusa, po kiši, vetru, po suncu. Nemamo zatvorene trgovine u kojima je suvo i toplo. MI ne radimo od ujutro do uveče, kao trgovine, već samo do 15 h, do kad rade pijace. Mi ne možemo da dođemo svakog dana u 7 ujutro, kao prodavci u trgovinama, i uključimo fiskalnu kasu jer je zimi toliko hladno da na pijacu dolazimo tek posle 9 sati. I to zato što moramo jer zahvaljujući ovim tezgama preživljavamo”, kaže ona.

Ademovski naglašava da su pijačni prodavci ljudi koji imaju više od 50 godina, koji ne mogu da nadju posdao u fabrikama a ne mogu ni da idu u penziju je nemaju ispunjene uslove za to.

“MI smo ovde u situaciji da se bukvalno borimo za golo preživljavanje. Pri tome, ako nema nas nema ni pijaca. A pijace su i duh jednog grada. Takođe, na pijaci imate i mogućnosti robne razmene, što se dešava i ovde u Leskovcu pa nisu retke situacije da se trampe orasi ili sir za džemper. Prodavci na robnim pšijacama imju pune sveske dužnika kojima daju robu “na poček” a novac im donesu kad bude plata ili penzija. Bukvalno se ispomažemo na taj način s kupcima. Da li je to moguće uz fiskalne kase? Da li o toj dimenziji razmišlja onak ko hoće da nam ih uvede?” pita ona.

Naglašava da su jedino u Leskovcu pored pijaca otvoreni i veliki trgovinski marketi što dodatno ugrožava egzistenciju pijačnih prodavaca.

Podvlači da ova podrška protestima u Beogradu nije politička i nema bilo kakve veze sa politikom.

“Među prodavcima i zakupcima tezgi na pijaci ima mnogo onih koji glasaju za aktuelnu vlast ali ovo je, prosto, borba za naše preživljavanje”, kaže Ademovski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare