Leskovačka skupština: U kulturi stanje nikad bolje

LESKOVAC

 

Na devetoj sednic i Skupštini grada odbornici su usvojili programe rada za 2017. godinu ustanova u kuluturi – Narodnog muzeja Leskovca, Narodnog pozorišta Leskovca, plan rada za 2017. sa finanisjkim planom Leskovačkog kulturnog centra (LKC), data je saglasnost na Statutu LKC-a i ujsvojen je Plan i program rada sa finansisklim planom Nardone biblioteke „Radoje Domanović“.

Najviše pohvala pobrala je direktoprka LKC-a Sanja Conić, o čijem su se radu povoljno izrazili i odbornici opozicije.

Kultura u gradu je na najvićem  nivou do sada i ide stalnom uzlaznom linijom, smatraju odbornici SDS-a. Zamereno je što je utvrđena naknada za službeni put gostiju koji posećuju festivale bez prciziranja vremenskog okvira u kome oni traju. Nebojša Cakić je pohvalio i to što LKC nema predviđene privremene i povremene poslove, za razliku od drugih ustanova u kulturi. I Saša Stojanović iz DS-a pohvalio je rad ove ustanove, mada je izneo i kritike na račun Lajfa, sa ciljem da se on iz godine na godinu unapređuje. I Nenad Filipović iz SNS-a za rad LKC-a imao je samo reči hvale.

Takva situacija nije bila kada je reč o Narododnoj biblioteci. Odbornici SDS-a upitali su da li iznos od 27 miliona dinara ide samo na plate, postavili su pitanje zbog čega nije planan novac za kupovinu novih knjiga, aiko je to Programom za 2017. godinu predviđeno, i upozorili na to da 460 miliona dinara ide na specujalizovane usluge, a da nije objašnjeno kako će se ta sdrestva koristiti.

Bratislav Perić iz iste stranke imao je primedbe na rad  direktorke biblioteke, koja po njegovim rečima, ne vodi dovoljno računa o odleljenjima ove ustanove, a kao primer je naveo Brestovac. On je zatražio i odgovor na pitanje o kojim sudskim izvršenjima je reč, jer je za to planiran iznos od 300.000 dinara.

Nenad Filipović, šef odborničke grupe JS, postavio je pitanje koliko bibioteka stvarno ima članova. Naime, po rečima direktorke ona ime 9.000 članova, ali je i pored toga planirado se se iz sopstvenih izvora u 2017. obezbedi samo 322.000 dinara, dok je u 2015. taj iznos bio 534.400 dinara.  Saša Stojanović, kao i drugi odbornici opozicije, oštro su kritikovali to što Nardona biblioteka nema svoju sopstvenu izdavačku delatnost, iako je Statutom to predviđeno još 2015. godine. Stojanović je ukazao i na to da muzej nema marketing, niti svoj sajt, što je nedopustivo.  Igor Kocić je postavio pitanje na koji način će biti sakupljena sredstva, budući da su u 2017. planirani prihodi od 395.000 dinara.

Gerealna primedba odbornuika SDS-a Bratislava Prokopovića koja se odnosi na sve ustanove kulture, bila je da se više od polovine sredstva predviđa za plate, a manji deo za programske aktivnosti. Zbog toga je apelovao na direktore ustanova da od grada traže sve više sredstva,  jer ove ustanove zbog toga i postoje.

Član Gradskove veća Nebojša Kocić obajasnio je odbornicioma kako je došlo do nesporazuma sa direktorom RTS-a, a vezano za snimanje filma „Slavujevo doba“ . Nenad Zdravković nije prihvatio ovakvo objašnjenje, uz tvrdnju da Kocić šteti svojim delovanjem leskovačkoj kluturi i optužio ga je za političko manevrisanje, u cilju sakupljanja političkim poena za SPS.

Na pitanja odbornika odgovorila je direktorka LKC-a Sanja Conić. Ona je rekla da postoje zamerke državne revizije na rad LKC-a, ali da su ove nepravilnosti otklonjene još tokom 2016. Što se Lajfa tiče, želja je da on bude što bolji i na njemu se ne može štedeti. Za ovaj festival predviđeno je 75 miliuona dinara, to jeste velika suma ali se još uvek ne zna koliko će sredstava stići iz Republike. LKC-u je doobren jedan projekat vezan za Lajf i sredstva od 2 miliona dinara biće uplaćena u budžet grada, rekla je Conić.

Sukob sa odbornicima opozicije i ovoga puta izavala je direktorka Narodne biblioteke Gordana Đorđević, koja je rekla da neće odgovarati na „zlonamerne kritike opozicije i klevete“. Odbornici opozicje ukazali su na to da direktorku niko nije vređao, i da je njen nastup pred odbornicima grada „neprimeren“. Đorđević je rekla da krenulo sa izdavačkom delatnošću u ovoj ustanovi  izradom monofrafije.

Na ovoj sednicu usvojeni su Planovi i Programi rada za 2017. domova kulture, u Brestovcu, Vučju, Grdelici, Pečenjevcu i Doma kulture Roma.

Jelena Spirić, šefica odborničke grupe DS, postavila je pitanje da li je Dom kulture u Vučju ispravio nepravilnosti koje je uočio DRI. Ona je upozorila da je plata direktora previsoka, na šta je reagovala državna revizija, postavila pitanje da li je direktor korigovao koeficijent svoje plate i da li su u 2015. godini vraćena sredstva u budžet, po osnovu veće isplaćene zarade.

Direktor Doma kulture u Vučju Bata Anđelković govorio je samo o programskim aktivnostima opozicije, ali nije odgovorio na pitanje vezano za svoju platu.

Bratislav Perić iz SDS-a zatražio je razumevanje za seoske domove kulture, koji rade u specifičnim i jako teškim uslovima.

Bratislav Prokopović iz SDS-a još jednom je ukazao na to da najveći deo sredstva koje ove ustanove dobijaju iz budžeta ide na plate zapošljenih. „Najbolji“ je Dom kulture u Pečenjevcu, gde na programske aktivnosti ide 17 posto sredstava, dok se kod drugih domova taj procenat 2 do 5 osto, dok ostala sredstva idu na isplatu zarada.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
C...c..c..cokćem ja
C...c..c..cokćem ja
7 godine pre

Pitam se, pitam se, znaju li odbornici i pozicije i opozicije šta je kultura?