Leskovačka Škola stripa nagradjena na Medjunarodnom sajmu knjiga

LESKOVAC

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ dobila je nagradu za najbolje domaće izdanje na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu za deveti album serijala „Vekovnici“ predavača u toj školi  Marka Stojanovića, kao i izložbu „Vekovnika“ u okviru festivala Sofija Ekspo, koja je otvorena  7. novembra u u Sofiji u Bugarskoj.

Na 62. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu održanom krajem oktobra deveti album serijala „Vekovnici“ Marka Stojanovića proglašen je za najbolje domaće strip izdanje u konkurenciji od više stotina knjiga i stripova objavljenih 2017. godine.

U pitanju je prestižna nagradu ULUPUDS-a dodeljena gradu Leskovcu, koji je pomogao objavljivanje ovog izdanja u okviru Konkursa za projekte iz kulture, i izdavaču „Darkwood“.

Ova nagrada se prvi put u istoriji sajma dodeljuje strip izdanju.

Marko Stojanović je bio i specijalni gost jedinog bugarskog strip festivala Sofija Ekspo, čiji je jedan od dva centralna događaja bila izložba „Leskovac-Sofija preko Vekovnika“ koju su građani Leskovca mogli da vide oktobra 2016. godine.

 

Budući da je ovogodišnji festival posvećen isključivo stvaralaštvu bugarskih strip autora, Stojanoviću je ukazana počast da uz prevodioca Marjana Milanova bude jedini prisutni strip autor van Bugarske, a serijalu „Vekovnici“ da bude prvi srpski strip koji će imati svoju izložbu u Bugarskoj. Stojanović je, dalje, imao tu čast da, kao dobitnik nagrade „Aleksandar Denkov“ za doprinos bugarskom stripu za 2016. godinu, tokom ceremonije otvaranja manifestacije uruči istoimenu nagradu dobitnici za 2017. godinu, Mariji Serafimovoj Nikolevoj. Serijal „Vekovnici“ imao je prilike da predstavi građanima Bugarske tokom gostovanja uživo na Bugarskoj nacionalnoj televiziji i radiju, kao i na specijalnoj promociji 8. novembra 2017. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare