Leskovačka škola fizike i astronomije

 

 

LESKOVAC

U organizaciji Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju  završen je  projekat „Škola fizike“ u Naučnom klubu Leskovac, u kome je učestvovalo  20 učenika srednjih škola iz Jablaničkog okruga.

Koordinator i autor projekta je Jovan Božuta, student Fizičkog fakulteta u Beogradu a predavači su bili profesori i asistenti sa Beogradskog univerziteta, kao i studenti fizike i astrofizike koji su, takodje, i redovni učesnici i saradnici na seminarima u Istraživačkoj stanici „Petnica“.

Učenici su prisustvovali predavanjima iz oblasti fizike, matematike i astrofizike, sa glavnim fokusom na fiziku.

Planirana su još dva predavanja u novembru,  koja će biti otvorenog tipa za sve zainteresovane sugradjane.

Projekat je realizovan drugu godinu zaredom uz podršku Centra za promociju nauke.

Centar za promociju nauke učestvovao je i u realizaciji projekta „Pogled kroz Galilejev teleskop“, koji je nastao kao rezultat prošlogodišnjeg projekta „Eksperiment u centru“, kada su učesnici izrazili veliko interesovanje za astronomiju.

Putem radionica „Pogled u svemir“ i „Pogled kroz teleskop“, učenici su se upoznali sa osnovama astronomije, najznačajnijim otkrićima od Eratostena do danas i pričom o evoluciji svemira.

Takodje, imali su priliku i da se upoznaju sa teleskopima i nauče kako da ih samostalno koriste.

Profesori fizike, Dragan Stošić i Predrag Stojanović, i astrofizičar, Vojislav Grujić, su autori i realizatori projekta, čiji je cilj formiranje Astronomske sekcije u Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Tokom oktobra, Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju iz Leskovca, zajedno sa ostalim Centrima iz Mreže RC/CSU Srbije, organizovao je i drugu konferenciju pod nazivom „Odgovornost direktora u obrazovnom sistemu Republike Srbije, koja je održana 16. i 17. oktobra u Vrnjačkoj Banji.

Konferenciji je prisustvovalo oko 400 direktora osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije.

Prisutnima su se bratili  ministar prosvete Mladen Šarčević, pomoćnici ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, direktor Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, predstavnici Centra za promociju nauke, kao i predstavnici Mreće RC i CSU Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare