Leskovačka mućkalica za 4.000 duša

LESKOVAC

 

Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac organizovala je večeras  Dan leskovačke mućkalice u okviru koga je pripremljeno  4.000 obroka ovog specijaliteta.

Nastavnik veština za gastronomsku grupu Momčilo Conić rekoa je za FoNet da je ovaj dogadjaj  posvećen pripremi autohtonih gastronomskih specijaliteta i prezentaciji kulinarskih veština studenata studijskog programa Menadžment tehnologije hrane i gastronomije  na ovoj školi .

“Posle velikog broja nagrada , koje smo osvojili na medjunarodnim takmičenjima, odlučili smo da našim sugradjanima poklonima ovaj specijalitet”, rekao je Conić.

On je dodao I da svaki grad ima nešto svoje, specijalitet a da je leskovačka mućkalica svakako specijalitet ovog grada I da je večerašnji dogadjaj I uspomena na velike majstore roštilja iz ovog grada.

“Tajna leskovačke mućkalice je u tome što meso mora najpe da se malo zapeče na skari pa onda kuva ali I u čuvenoj “tucanoj” lokošničkoj paprici”, rekao je Conić.

 

Direktorka  Visoke poslovne škole Milena Marjanović kaže da su već prošle skoro tri godine od kako je akreditovan ovaj studijski program i svi ovi studenti zaista služe za ponos.
„Gde god su oni otišli vratili su se sa priznanjima i medaljama, tako da smo hteli da i naši sugrađani osete mirise i ukuse koje oni spremaju. Odabrali smo leskovačku mućkalicu kao jedan autohtoni specijalitet i nadam se da će to biti proizvedeno u brend. Kao škola mi ćemo se potruditi da tako i bude, naravno u saradnji sa lokalnom samoupravom i Privrednom komorom.“

Za pripremu leskovačke mućkalice oko 30 studenata Visoke poslovne škole strukovnih studija Leskovac utrošilo je 350 kilograma mesa, 150 kg luka, po 250 kg paradajza i paprike, dosta začina i čiste morske soli, kako bi dobili mućkalicu za 4000 osoba.

Leskovačka mučkalica je kuvana u ogromnom kazanu na  platou ispred Leskovačkog kulturnog centra a zatim podeljena sugradjanima.

 

Dan leskovačke mućkalice odražava se pod pokroviteljstvom  grada Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare