Leskovačka filijala NSZ raspisala javne pozive

LESKOVAC

Ovogodišnji konkurs stručne prakse predvidja uvećani iznos naknade za sve kategorije, što znači da će osobe sa srednjom školom dobiti naknadu od 14.000 dinara, sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem 16.000 dinara i 18.000 dinara za osobe koje imaju visoko četvorogodišnje obrazovanje, istakao je na današnjoj konferenciji za medije, direktor leskovačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Stanković.

Prema njegovim rečima, konkurs stručne prakse se razlikuje i u delu sagledavanja razvijenosti područja.

“U Jablaničkom okrugu odredjene su sledeće devastirane opštine: Lebane, Bojnik i Medvedja, tako da javni poziv za stručnu praksu u tim opštinama predvidja realizaciju konkursa uz izjednačavanje statusa javnog i privatnog sektora. I javni sektor može da konkuriše, ali samo u oblastima obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite. Ove godine omogućeno je i pravosudnim organima da apliciraju za ovaj program. Opredeljena kvota za javni poziv stručne prakse je 266 osoba”, ističe Stanković i dodaje da konkurs stručne prakse traje do 30. novembra.

Program sticanja praktičnih znanja, kako kaže Stanković, namenjen je osobama koje su dugoročno nezaposlene, odnosno koje su na evidenciji službe preko 18 meseci, kao i tehnološkim viškovima, ali i nekvalifikovanim osobama koje nemaju završenu srednju školu.

U okviru ovog poziva, poslodavci mogu da realizuju program sticanja praktičnih znanja u periodu od 6 do 12 meseci.

“Tri meseca je rok u kome Nacionalna služba refundira troškove zarade, kao i troškove poreza i doprinosa, a tri meseca poslodavac angažuje nezaposlenu osobu sa sopstvenim sredstvima ili šest plus šest meseci. Kvota koju smo dobili za ovaj program, zasad je 54 osoba,  ali najverovatnije je da će biti omogućeno korigovanje”, kaže on i ističe da je doneta odluka u vezi sprovodjenja specijalističke informatičke obuke za 1.500 osoba.

Govoreći o javnim radovima, načelnica Odeljenja za preduzetništvo i programe zapošljavanja, Danijela Trako, istakla je danas da je poslednji dan za podnošenje prijava zainteresovanih podnosilaca, izvodjača javnih radova, 2. april.

“Izvodjači javnih radova će moći da sklope ugovor sa Nacionalnom službom, samo pod uslovom da su angažovali nezaposlene osobe koje pripadaju sledećim kategorijama: radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, Romi, nekvalifikovani lica, viškovi nezaposlenih i osobe koje posao traže aktivno na evidenciji duže od 18 meseci. Sfere u kojima se mogu sprovoditi javni radovi su socijalne, odnosno humanitarne delatnosti, zatim održavanje i obnavljanje javne infrastrukture i održavanje i zaštita životne sredine. Kod ove mere odredjena je kvota od 105 ostalih nezaposlenih i 70 osoba sa invaliditetom”, objasnila je Trako.

Ona dodaje da naknada na mesečnom nivou iznosi 18.000 dinara, te da je novina ove godine i trošak koji se isplaćuje osobi za odlazak i dolazak sa posla, a koji će iznositi više od 2.000 dinara.

“Takodje, ide i naknada troškova za sprovodjenje javnih radova poslodavcu, u zavisnosti od dužine trajanja javnog rada. Za mesec dana 1.000 dinara po osobi, za dva meseca 1.500 dinara, a za tri ili četiri meseca 2.000 dinara. Maksimalna dužina trajanja javnog rada odredjena je na četiri meseca”, rekla je Trako uz komentar da je dosad podnet skroman broj prijava.

Ona je navela i da zainteresovani nezaposleni mogu podneti zahtev za subvenciju za samozapošljavanje do 16. aprila, koja uglavnom iznosi 180.000 dinara, i istakla da je, u startu, kvota odredjena na 79 osoba, ali da se, imajući u vidu program IPA 2013., očekuje njeno proširenje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare