Leskovac: Usvojen budžet za 2017.godinu

 

LESKOVAC

 

Na  danasnjoj, sedmoj sednici Skupštine grada, zakazanoj po hitnom postupku i održanoj 16. decembra, glasovima vladajuće koalicije usvojen je predlog Odluke o budžetu grada za 2017. godinu, kao i predlog Odluke o zaduživanju grada.

I ova sednica, kao i prošla, počela je sa pitanjem opozicije da li je bilo potrebe za hitnošću. Ispred odborničke grupe SRS-a Živojin Stefanović je ukazao na to da je sednica obesmišljena, jer je zakazana po hitnom postupku, a da za to nije bilo uporišta u Poslovniku. Svaki građanin može da podnese tužbu Upravnom sudu,upozorio je Stefanović. On je zatražio da do kraja zasedanja nadležne uprave podnesu Skupštini informaciju o tome kako je došlo do požara u holetu „Beograd“.

Opozicione DS i SDS takođe su ukazale na to da razloga za hitno sazivanje sednica nije bilo, jer je rok za donošenje budžeta bio 20. decembar. Saša Stojanović iz DS-a smatra da sednica nema pun legitimitet, dok Nednad Zdravković iz SDS-a ističe da je zakazivanje sednice po hitnom postupku farsa i zloupotreba od strane skupštinske većine. Sa ovakvim stavovima opozicije nije se složio šef odboričke grupe SNS Predrag Ivanović, koji smatra da Poslovnik nije prekršen i  i da je opozicija imala vremena da kaže građanima šta misli. Sve predloge opozicje vezane za povredu Poslovnika vladajuća većina je odbila.

Usvajanju dnevnog reda prethodile su i brojne primedbe šefa odborničke grupe SDS Nebojše Cakića na zapisnik sa prethodne sednice. „Ovo je jedina sednica na kojoj ćete ovako flagrantno kršiti Poslovnik, Status i sve druge akte. Ako ne možemo parlamentarnim vidovima borbe, naći ćemo drugi način“, rekao je Cakić. On je postavio pitanje zašto odbornici nisu dobili predlog i zahtev Gradskog veća za sazivanje sednice po hitnom posptupku, ukazao je na brojne greške u zapisniku, a poenta svega je „da se od građana „sakrije šta se sve dešavalo na sednici“, smatra Cakić. On je ukazao i na to da je odžana javna rasprava o budžetu bila formalna, jer je predlog budžeta već sačinjen, i učesnici rasprave nisu mogli da utiču na njega.

Skeretar Skupštine Zoran Vukašinović rekao je da je sednica zakazana po Poslovniku, u skladu sa članovima 65 i 141.

RASPRAVA O BUDŽETU U NAČELU

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, obrazlažući budžet za 2017. godinu, rekao je da će prioriteti loklane vlasti u narednoj godini biti učešće u projektima i nastavak započetih investicija.

Inače, budžet za 2017. godinu projektovan je na 4 milijarde 462 miliona 440 hiljada dinara, odnosno za 570 miliona dinara u nominalnom iznosu više u odnosu na 2016. godinu. Načelnik Gradseke uprave za finansije Dalibor Tričković dao je uporedni prikaz prihoda za 2016. i 2017. godinu. Uzroci povećanja budžeta za 670 miliona leže u namenskim tranfserima, naglasio je on.

Odbornik DS-a Dragoljub Živković rekao je da nema primedbi na iznos budžeta, ali je postavio pitanje da li je dobro osmišljen način trošenja sredstava. On se osvrnuo na kapitalne projekte i subvencije koje grad dodeljuje javnim preduzećima i postavio je pitanje po kojim kriterijumima je vršen izbor projekata po prioritetima. Gradonačelnik Cvetanović je naglasio da prioritete određuju stručni ljudi u Direkciji.

Cvetanović je objasnio da sednica nije zakazana za 20. decembar, do kada je zakonski rok za usvajanje budžeta, zbog slave Svetog Nikole.

Nebojša Cakić iz SDS-a je naglasio da je najveći nedostatak predloženog budžeta manjak para. Umesto da se približava većim gradovima, Leskovac zadnjih 25 godina klizi ka dnu, što je krivica mnogih. Budžet je nerealno prikazan, neuravnotežen prihodi su nerealno visoki. On se osvrnuo i na to da prihodi od poreza na zarade padaju, i postavio pitanje kako je to moguće ukoliko je otvoreno novih 5.000 radnih mesta, kako tvrdi vlast, na to da sredstva za subvencionisanje stranih ivnestitora zaobilaze Leskovac i ide una sever zemlje i konstatovao između ostalog da je zaduživanje veliko, i da nije opravdano otvaranjem novih radnih mesta.

Cakić smatra da se krediti koje grad uzima koriste za pokrivanje budžetskog deficita, i nije prihvatio odgovore Tričkovića na pitanja koja je postavio.

Nenad Filipović, šef odborničke grupe Jednistvena Srbija, naglasio je da treba da postoji kontinuitet u realizaciji kapitalnih projekata. Postavio je pitanje zašto se odustalo od projekta elektrifikacije polja, koji je bio odličan, solarne elektrane, u koju je do sada uloženo skoro milion evra i drugih projekata kojih u budžetu za 2017. nema. Glavni izvori punjenja budžeta su država i novčane kazne za saobraćajne prekršaje, što je po njegovom mišljenju nedopustljivo, jer građani Leskovca plaćaju najviše kazni u Srbiji.

Odogovarajući na pitanja Filipovića gradonačelnik Cvetanović je naglasio da je za završetak sportske hale potrebno 50 miliona dinara, za šta je grad aplicirao kod IPA fondova. Ministarstvo poljoprivrede je obećalo sredstva za nastavak projekta elektrifikacije polja u 2017. godini, a što se solarne elektrane tiče, isplaćene su ranije obaveze prema izvođaču radova i potrebno je još 30 miliona dinara da se projekat završi, ali da reč o tome da li je to potrebno da se radi treba da daju stručnjaci. Što se lokala na pijaci tiče, očekuje se da otpočne proces licitacije i da u narednoj godini lokali budu prodati. Inače, 30 miliona dinara, koliko je planirano od naplate saobraćajnih kazni, biće uloženo u povećanje bezbenosti saobraćaja.

Umesto da pokreće nove investicije, gradska vlast se samo zadužuje, rekla je šefica odborničke grupe DS Jelena Spirić, i postavila pitanje zbog čega nisu smanjeni rashodi, ukoliko se znalo da prihodi neće moći da budu ostvareni, pa se iz tog razloga grad zadužuje. Ona je postavila je pitanje koji su razlozi za povećanje prihoda u 2017. Ulaganje u kapitalne investicije biće još manje, dok republička vlast sve više sredstava uzima lokalnim samoupravama, istakla je Jelena Spirić.

Šef odboričke grupe SNS Predrag Ivanović reagovao je na optužbe opozicije, da ova stranka zadužuje grad i vodi ga u propast. Budući da se javio za reklamiranje Poslovnika, a to nije učinio već je odgovarao opoziciji, reagovale su opozicione odborničke grupe, naročito SDS. Iako je više puta opominjan od strane predsedavajućeg da je prekoračio vreme, Ivanović je nastavio sa emotivnim govorom, a prekinuo ga je gradonačelnik ulaskom u skupštinksu salu. On je objasnio da „Ivanović ima problema sa sluhom, te da nije čuo opomene predsedavajućeg“.

Zbog burne atmosfere nastale povodom ovog slučaja, Nenad Zradvković iz SDS-a je zatražio da se sednici prekine, i da šefovi odborničkih grupa održe sastanak sa predsedavajućim, u cilju uvođenja reda u radu Skupštine. Inače, on je više puta upozoravao na to da šef odborničke grupe SNS Ivanović govori mimo dnevnog reda, a da ga predsedavajući ne opominje. Brojne zamerke u više navrata on je izneo na račun predsednika Skupštine Aleksandra Đurovića, i predložio je da se on povuče sa tog mesta, ili da bude smenjen, „ukoliko ne ume“ da vodi Skupštinu. Sve ovo dovelo je do više verbalnih duela na relaciji SDS – predsedavajući.

„Samo Deda mraz može da pomogne da se planirani prihodi u 2017. godini ostvare“, mišljenja je Saša Stojanović iz DS-a. On smatra da nema razloga za povećanje budžeta u narednoj godini za 30 posto, u situaciji kada mnogi drugi gradovi u Srbiji smanjuju budžete. Budžet od 4,5 milijarde je nemoguće ostvariti, smatra on.

Nenad Zdravković iz SDS-a je naglasio da budžet nije investicioni, jer razvoja nema, Leskovac stagnira, a iseljavanje je sve veće.  Budžet je populistički a sa socijalnom komponentom se manipuliše, smatra Zdravković. Uz to, budžet je planiran „naopako“, pa su rashodima prilagođavani prihodi, umesto da bude obrnuto.

Odobornik SDS-a Bratislav Prokopović prokomentarisao je, kako je rekao, „gradske priče“, da će „Sintetika“ biti ustupljena, odnosno poklonjena investitoru, i naglasio da je to, ukoliko je tačno, protivzakonito i jako loše za grad. On smatra, a ovakav stav je izneo i Zdravković, da je prodaja imovine grada i lokala kako bi se napunio budžet loše rešenje, da to nije domaćinsko ponašanje.

 

I ovog puta čest ose skretalo sa dnevnog reda, i diskusija je upadala u političke vode. Pošto je SDS „podsetila“ šefa odboričke grupe SPS Dragana Savića da je promenio više stranaka, on je rekao da je imao poziv da bude i na odborničkoj listi ove stranke, što je izazvalo polemiku.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare