LESKOVAC MOŽDA UNIVERZITETSKI GRAD A GRADONAČELNIK USKORO DOKTORIRA

LESKOVAC

Na novinarsko pitanje da li Leskovac može da postane univerzitetski grad, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je odgovorio da je pre oko mesec dana napravljen kontakt sa Višom školom za vaspitače iz Bujanovca, koja ima potrebe za 400 studenata. Ovoj školi bi odgovarao prostor u sindikatu od oko 500 kvadrata, za šta je sindikat tražio 1.800 evra, ali se u razgovorima došlo do cene od 1.200 evra.

Osim ovoga, pre godinu dana predat je zahtev da Leskovac dobije Višu medicinsku školu, jer su sada naši učenici usmereni na školu u Ćupriji.

„To je naša ambicija sve ostalo zavisi od Ministarstva i Vlade. Da li je to da na 50 kilometara imate dva univerziteta ekonomski i po drugim parametrima isplatljivo, to je drugo pitanje. U svakom slučaju, svaka nova škola i fakultet za Leskovc bi značili puno, odgovorio je Cvetanović i dodao da će i sam uskoro doktorirati na Medisnskom fakultetu u Nišu kao i da več ima nekoliko doktora medicinskih nauka u Leskovcu . Pa . . .. (opaska JUGprtess-a).

„Postoji mreža univerziteta u Srbiji, mada su nastojanja svih gradova da postanu univerzitetski centi legitimna“, rekao je pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević.

 

„Međutim, tu je i spisak vrlo strogih zahteva koji se moraju ispuniti, ali je najvažnija procena broja budućih studenata, koja se određuje na osnovu broja svršenih srednjoškolaca po posebnim obrazovnim profilima. Takvu odluku donosi Vlada. Ministarstvo treba da vodi takvu državnu politiku da mladima omogući da uče tamo gde su se rodili, gde žive i borave i gde nameravaju da ostanu nakon školovanja“, rekao je Antonijević.

 

Na naše pitanje da li to ima veze sa kvalitetom obrazovanja koje dobijaju na tamošnjom državnom, Beogrdaskom univerzitetu i kako se radi evaolacija kvaliteta na privatnim fakultetima i isturenim odeljenjima, Antonijević je, medjutim,  odgovorio da „ ova pitanja nisu u njegovoj nadležnosti“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare