Unija sindikata o problemima u prosveti

LESKOVAC

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, najmladja je od četiri nacionalne organizacije, koja okuplja zaposlene u prosveti, a prvi put se danas u Leskovcu predstavila kroz tribinu posvećenu aktuelnim dešavanjima u ovoj važnoj oblasti društvenog života.  O neispoštovanim dogovorima, odlaganjima primene potpisanih sporazuma i nezadovoljstvu odnosom države  prema prosveti, govorila je predsednica Jasna Janković.

 

Pregovori sa državom po pitanju statusa učitelja, nastavnika i profesora, bili su teški i mučni, a na kraju nisu rezultirali očekivanim epilogom.

–          Dodje nekako i taj 4. oktobar, kada smo završili deo pregovora, a njihov rezultat je trebalo da bude uvodjenje platnih razreda od 1. januara naredne godine, kako je to Skupština Srbije odlučila. U medjuvremenu, mi iz medija saznajemo da će doći do odlaganja, pa će pomenuti sistem na snagu stupiti godinu dana kasnije. Zato smo odlučili da nastavimo borbu, ističe predsednica Unije, Jasna Janković.

Naš najveći problem nije, kako nam se to čestvo spočitava, ministar Mladen Šarčević, jer je on samo jedan od ministara u Vladi, koja je trebalo da prihvati odluku Skupštine o početku primene Zakona o zaposlenima u javnim službama, kaže Jankovićeva. Unija neće odustati od svojih zahteva, a jedan od retkih načina da se nad iskazanim nezadovoljstvomprosvetara  nadležni zamisle, jeste obustava rada:

–          Juče smo se vratili u ritam štrajkom upozorenja, a 11. decembra ćemo u 12 sati biti ispred Vlade Srbije. To će biti treći put u 2018. i peti put u posledje dve školske godine da protestujemo na ovaj način. Imamo nameru da kažemo ono što mislilimo, a to je: bez pravde u podeli novca, verovatno nema napretka i da se kola večito slome na prosveti i zdravstvu.

Iako nezadovoljni modelom platnih razreda, kakav je kažu neprepoznatljiv u svetu, prosvetari su prihvatili da obustave proteste, nadajući se da će kasnije moći da utiču na njegovu doradu, izmene i dopune. Dogovor, medjutim, nije ispoštovan, pa će i nadalje,  srednjoškolac u ”Srbijagasu”, biti plaćen koliko i direktor čačanske Gimnazije

–          Platni razredi, ustvari, obezbedjuju plaćanje prema stepenu stručnosti. Uvek smo govorili da je za to najviše zainteresovana prosveta, upravo zbog toga što je u ovoj profesiji 69% zaposlenih sa VII stepenom. Platni razred znači da je neko stavljen u odredjenu grupu, na osnovu svoje stručne spreme. U okviru grupe, može da napreduje kroz razrede, ukoliko ima zvanja, razredno starešinstvo, bavi se istraživačkim radom i ima više staža. S druge strane, ako nema nikakvih ambicija, on će napredovati samo po pitanju godina službe, ali mnogo sporije od onih koji imaju zvanja. To je vrlo jednostavan model, koji Srbija nikako da počne da primenjuje, konstatovala je Jankovićeva.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, smatraju i da jedan od razloga odustanka od primene platnih grupa i razreda u prosveti, jeste činjenica o velikom broju akademaca, kojih je, u odnosu na ukupan broj zaposlenih, u zdravstvu, policiji ili vojsci znatno manje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare