Kurti je saglasan sa planom o Zajednici srpskih opština

PRIŠTINA

Ne zna se dnevni red sutrašnjeg sastanka u Briselu, a očekuje se da bilateralnog sastanka Vučić-Kurti neće biti. Danas je Vlada Kosova saopštila da je saglasna sa novim planom Evropske unije, koji uključuje i nacrt za formiranje Zajednice srpskih opština

Vlada Kosova saopštila je da je saglasna sa novim planom Evropske unije, koji uključuje i nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su zapadne diplomate 21. oktobra predstavile čelnicima Kosova i Srbije, objavila je Koha, pred sutrašnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu.

Njih dvojica će tamo imati niz bilateralnih sastanaka sa visokim predstavnicima Evropske komisije, Nemačke, Francuske i Italije, a na marginama dvodnevnog samita Evropskog saveta.

U Srbiji je puno pretpostavki o tome koja će biti glavna tema razgovora Vučića i Kurtija sa evropskim zvaničnicima u Briselu, pretpostavlja se da bilateralnog sastanka neće biti, ali čini se da će ipak ovi sastanci i razgovori biti lakši i za Kurtija i Vučića od onog koji su imali sa petorkom, specijalnih izaslanika Francuske, Nemačke, Italije, SAD i EU,  21. oktobra u Beogradu i Prištini.

Bez navođenja detalja o čemu se tačno radi, Evropska unija je za Kohu potvrdila da je napravila “moderni evropski predlog“ za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i sada od obe strane očekuju da se za ovo, ali i za sva pitanja iz dijaloga, “brzo deluje“, prenosi Kossev.

Vlada Kosova, navodi Koha, saopštila je da se premijer Aljbin Kurti saglasio da novi plan EU, koji uključuje i paket za sveobuhvatnu primenu Osnovnog sporazuma, bude okvir za nastavak daljih razgovora sa zemljama saveznicima.

“Premijer Kurti je saglasan da je ovaj novi plan okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, i da treba da obezbedi komponentu jake bezbednosti i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama“, navodi se u saopštenju Vlade.

Dnevni red i detalji sastanka u Briselu nisu saopšteni, ali premijer Kurti izražava spremnost da se uključi u suštinske rasprave, pod uslovom da budu u skladu sa principom inkluzivnosti, stoji u saopštenju Vlade Kosova.

Izvor: FoNet/Vreme

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare