Kurt poziva Albance na popis

PRIŠTINA

Kosovski premijer Aljbin Kurti danas je, povodom početka popisa stanovništva, pozvao sve Albance u Srbiji, posebno u tri opštine na jugu zemlje, da odgovore na poziv popisivačima.

“Dragi građani Albanci, danas u čitavoj Srbiji počinje registracija stanovništva i imovine. U normalnim okolnostima i zemljama sa razvijenom demokratijom i zagrantovanim slobodama proces registracije stanovništva tretira se kako nešto prirodno. U tim mestima se određuje desetogodišnja razvojna i socijalna politika bazirajući se na broj stanovništva koji proizađe iz popisa“, poručio je Kurti u video poruci oju su preneli kosvski mediji.

On je ocenio da se Albanci koji žive u Srbiji u „kontinuitetu suočavaju sa nacionalnom i ljudskom diskriminacijom i sa pasivizacijom njihovih adresa“.

Kurti zato poručuje da ovaj popis za Albance „nije samo pitanje stastitike“, te poziva građane da na „pasivizaciju odgovore registracijom svakog Albanca“, navodi portal KoSSev.

“Kao premijer Republike Kosova pozivam Albance koji žive u Srbiji, a posebno u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, da odgovore popisivačima registrujući sebe i članove porodice. Pozivam vas da na pritisak odgovorite registracijom, da odgovorite na pasivizaciju registrujući svakog Albanca i one koji su sa privremenim mestom boravka u dijaspori i na Kosovu“, poručio je Kurti.


Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare