Akcija „Daj pedalu raku“ 

VRANJE

U znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke u Gradskom parku u Vranju je, u subotu, tačno u podne održana manifestacija akcija „Daj pedalu raku“.  

Vranje je jedno od 30 mesta u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, gde je manifestacija organizovana. Bila je to treća godina zaredom kako se u ovom gradu okupljaju građani koji simboličnom vožnjom bicikla pružaju podršku svim ženama koje se suočavaju sa rakom dojke. 

„Svako od nas je bio u prilici da se na neki način susretne sa ovom opakom bolešću. Zato još jednom ponavljam da preventiva čuva glavu i molim, majke, bake,sestre, ćerke, žene i, naravno, muškarce  nađite vremena i idite na jedan preventivni pregled koji će vam sačuvati glavu. A lokalna samouprava biće uvek tu za maksimalnu podršku, kako Zdravstvenom centru, tako i svim građanima koji se suočavaju sa bilo kojim zdravstvenim prblemom“, rekla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović. 

Ona je podsetila i na preminulog dr Vukašina Antića koji je ostavio neizbrisiv trag u borbi protiv raka dojke. 

O značaju preventive u borbi protiv svih bolesti, a posebno kancera, govorio je dr Saša Đorđević, direktor Zdravstvenog centra u Vranju. 

„Ako se pacijent javi na vreme procenat izlečenja je sto posto“, rekao je. 

Đorđević je najavio stavljanje u rad novog mamografa, nakon osam godina ispadanja iz skrininga, tako da će pacijentkinje u Vranju do preventivnih pregleda sada dolaziti mnogo brže. 

Organizator akcije „Daj pedalu raku 2022“ organizovao je Ženski centar „Milica“ iz Vrnjačke Banje. 

Pokrovitelji su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo omladine i sporta i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare