KUPEK 169 :Nova obleka starih poznanika (Ivan Ščapec i Denis Katanec)

 

BEOGRAD

 

Malo je glazbenika, na ovom našem području, koji su toliko isprepleteni kao što je to slučaj sa Ivanom Ščapecom i Denisom Katanecom. Svaki fura svoju priču kroz bend, zvao se on Vlasta Popić, Seine ili Klinika DK, a ranije Okanagan LTD, a koliko god je furali putevi im se uvijek ukrste. Ukrstili su se i ovaj put u Beogradu na koncertu Seine i Klinike DK u Elektropioniru, ali i u 169. KUPEK-u. Naši stari poznanici u novim oblekama ponovo su bili gosti KUPEK-a.

Otkako je bend Seine, na opće iznenađenje, pobjedio na banjalučkom Demo festu (http://thekupek.blogspot.rs/2016/07/banjalucki-demofest-povratak-vere-u-ziri.html)imali smo želju da ugostimo Ivana i prozborimo koju o toj „bizarnoj“ pobjedi, kako je sam to rekao tu noć. Desilo se to u ovom 169. KUPEK izdanju, a društvo mu pravi Denis Katanec, stari drug, saputnik i sapatnik. Obojica su u Beograd svratili ne bi li nas upoznali sa novim idejama i pjesmama koje Ivan izvodi zajedno u trojcu Seine, a to ime je tijekom te turneje dobilo sasvim novo značenje. Seine je mrtav, a putovanje nastavlja Seine. Kakva je ovo sad glupost? Objasnit će vam Ivan.

Riječ je o novom početku benda pa možda i nije loša ideja dati mu sasvim drugo značenje.

Na novom početku nalazi se i Denis koji ima novi bend a kojeg je nazvao Klinika DK, a novi bend ima i album „Nikta Zorja“. „Do or die“ album, kako su to rekli naši drugari sa Radio Bruškina?

„Nisam bio OK sa sobom zadnjih pola godine u vezi sviranja. Bilo je pitanje da li ja to stvarno mogu nastaviti. Svi prolazimo kroz krize, život ti ne dopušta da radiš, a meni treba jako puno slobode da bi pisao“, rekao nam je Denis.

Uvidom na njegovu bandcamp stranu (https://deniskatanec.bandcamp.com/music)  uvidjet ćete i koliko je Denis produktivan glazbenik, a prije svega pjesnik. Sve što je do sad radio je i postavio na besplatno skidanje, mada to nije nužna opcija. Postoji mogućnost i da se plati i tako iskaže poštovanje, što prema njemu, što prema onome što Ivan radi, nekad sa Vlastom Popić, a sada sa bendom Seine (https://seine.bandcamp.com/). Koliko je to slučaj pričali smo sa obojicom.

Za razliku od Klinike DK, Seine je svakako boljoj startnoj poziciji zbog pobjede na Demofestu, mada ih situacija u kojoj se mora čekati do novog Demofesta do objavljivanja albuma stavlja u neugodnu poziciju jer nove pjesme nastaju, a stare još nisu dobile svoj konačni oblik.

kupek-169-3 kupek-169-2 kupek-169-1

Iako je ovo bila priča o budućnosti onoga što Ivan i Denis rade, najčešće smo se nekako vraćali na Felon, zajednički bend kom očigledno nije bilo suđeno da objavi drugi album, a nije da nije bilo pokušaja, čak i preko Demofesta.

„Velika je šteta. To je najveći grijeh, dug…Odnos prema svemu se mijenja i ako se nekad ne desi u pravom trenutku jako teško dalje“, prokomentirao je Ivan činjenicu da je Felon vjerojatno prošlost, kako za njega, tako i za Denisa.

Bilo je i biti će još bendova koji će se raspadati, ali prije nego se to desi ovaj novi Seine, kao i Klinika DK zaslužuju više nego uobičajenu pažnju. Za početak poslušajte ih u novom KUPEK-u , 169. po redu. (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-169-ivan-%C5%A1%C4%8Dapec-i-denis-katanec/)

Ova emisija je snimljena dan pred smrt Leonarda Cohena. Partizani ostaju i opstaju, ovoga puta u češkoj verziji. Uživajte.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare