CEAS istupio iz Nacionalnog konventa o EU

BEOGRAD

(N1)

Centar za evroatlantske studije (CEAS) saopštio je danas da je istupio iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji jer Konvent nije reagovao na sistematsku kampanju neutemeljene kriminalizacije dela organizacija civilnog društva.

“Razlog istupanja je odsustvo stava Konventa o sistemskoj kampanji neutemeljene kriminalizacije i delegitimizacije dela organizacija civilnog društva od strane pro-vladinih glasila i poslanika vladajuće koalicije kao i od poslanika kvazi opozicije kojima pro-vladina glasila daju veliki prostor”, saopštio je  CEAS .

Ta nevladina organizacija je podsetila da se prezentacionom dokumentu Konventa kaže da se on uspostavlja “pre svega kао tеlо za pоsеbnu sаrаdnju Nаrоdnе skupštinе Srbije i civilnоg društvа u prоcеsu pristupnih prеgоvоrа”.

CEAS podseća i da je navedeno da je to uradjeno “u skladu sa dоbrоm prаksom strаtеškе sаrаdnjе civilnоg društvа sа nајvišim zаkоnоdаvnim tеlоm u zemlji i izаbrаnim prеdstаvnicimа grаdjаnа”.

Ta nevladina organizacija smatra da je trenutna situacija potpuno suprotna onome što je navedeno i da je u sadašnjim okolnostima cinično govoriti o “dobroj praksi strateške saradnje civilnog društva sa najvišim zakonodavnim telom u zemlji”.

Podseća se da je princip saradnje i državnih organa i organizacija civilnog društva baziran na Deklaraciji Komiteta ministara Saveta Evrope o kodeksu dobre prakse za učešće gradjana u procesu donošenja odluka.

Dodaje se i da Vlada Srbije, kako Konvent tvrdi, svoju saradnju sa organizacijama civilnog društva “gradi i na principu, uzajamnog poverenja”.

“O kakvom poverenju se može govoriti kada neki narodni poslanici iz vladajuće većine i navodne opozicije neke od organizacija civilnog društva koje se zalažu za vladavinu prava, poštovanje ljudskih prava i primenu mehanizama traanzicione pravde nazivaju: izdajnicima, promoterima antisrpstva, petom kolonom”, ukazuje CEAS.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji prеdstаvlја stаlnо tеlo u оkviru kојеg sе vоdi tеmаtski struktuirаnа dеbаtа prеdstаvnikа držаvnе аdministrаciје, pоlitičkih pаrtiја, nеvlаdinih оrgаnizаciја, stručnjаkа, privrеdе, sindikаtа i prоfеsiоnаlnih оrgаnizаciја, о pristupаnju Srbiје Еvropskoj uniji.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Paz šta ti kajem
Paz šta ti kajem
5 godine pre

I od Trampa će biti finasijskih injekcija za Jeku.

Evroslav
Evroslav
5 godine pre

Jelka, pozdravio te Tramp!